Njujorško izletarenje

Central Park. Bez tog njujorškog maksimira (i navodno highline-a kojeg ne vidjesmo) grad bi bio prava betonara. Murja, trkači, turisti, biciklisti…bla bla, al nađe se i koji miran kutak…

Jedan od mnogobrojnih dostavljačkih bajkenštajna. I u New Yorku su bicikli češće ko da su s hrelića nego nekog brendiranog dućana. No ima i gomila ušminkanih messengera koji balansiraju na mjestu na svakom križanju i voze se u kamikaza stilu na svojim stilski dotjeranim jednobrzincima. 

Njujorški metro. Sjetio sam se “Warriors come out to play!”. Inače bezveze. Gužvanac ko u 13-ici za vrijeme najgore gužve. Nema nekog duha, crtarija, svirača i tak.

Dumbo. Dio Brooklyna. Kvart podsjeća na neke dijelove istočnog Berlina. Puno hala. Dosta umjetničkih studija, čudnih dućančića. Navodno urnebesno skup za život a većina zgrada me podsjeća na Kopilicu, najružniji splitski kvart…

Dumbo. Bilo je puno lijepih brojeva-vrata.

Biciklističke staze razmnožile su se ko kinezi. Al nije da ih biciklisti nešto i koriste. Većina ih vozi u svim smjerovima, najčešće u krivom smjeru. Ne da se neko uzbuđuje oko toga. Nakon par minuta hodanja po ny-u skužili da se praktički nitko ne pridržava nikakvih prometnih pravila, ni buhe ni pješaci, ni tutači, samo zbunjeni turisti, a čini mi se da to još najmanje uzbuđuje murjake. Ljestvica kaosa; negdje između Napulja i Beograda…

Dumbo. Stairway to the roof.





Dumbo.

Opet Vedran. Njujork nas je vratio u hravatsko-srpski moud, spavali kod jedne genijalne međimurke, družili se sa zagrebačkim prijateljima i jednom banjalučanko-hrvatico-srpkinjom. Čak smo ušli u birc i bili konobareni na tečnom srpsko-hrvatskom. Ko da smo u Beču. 

Dumbo. Skup kvart. Kopilica ima sjajnu budućnost.

Schwinn je brend bicikla koji najčešće srećem u jueseju.

Dumbo. Da znam, još jedna vrata.

Manhattan. Ana. Zbog ove fotke skoro zakasnismo na vlakić za Long Island.

Još jedan sirotanović dostavljač. Svi messengeri i dostavljači moraju voziti svoj bicikl.

Birc blizu Guggenheima. WC je u crkvi. Ustvari i birc u kojem se kesi ispirsani travestit je u crkvi. Najbolji dio urbanog esadea je kaj ništa nikome nije čudno.

Central park. Ostavljena bebi majica.

Harlem ima ono nešto. Iako je pun sumnjivih tipova, iako stalno kruži murja i svjedočili smo i filmskovitoj prodaji paketića nečeg čudnog na ulici. Ljudi, uglavnom tamnijeg spektra dijeluju nekako stvarno. Za razliku od reklamiziranog Times squarea i okolice koji su mi bezveze.

Harlem. Najdraži trenutak. Taman kak sam se sjetio Harlem globetrottersa neki mali crnjo na cesti tehnicira i žonglira košarkašku loptuu, dok se neki drugi zadere hey nigga, when we gonna mfcking hit the road.

Harlem.

Harlem- Halloween

Village. Poštarica Jessie u akciji.

Biciklisti bez mozga poput mene stvarno lako mogu naći neki poso u njujorku. Ovih rikša taksija ima ko djeteline na zagorskoj livadi.

Greenwich Village. Turski Wine and coffee bar. Turska kafa, tursko vino. Neka super đezi muzikica. Lijep kraj dana.

Village. Restorančić Moustache. Opet Turska. Ukradeni pogled. Tu smo se nabrusili na baklavu i tursku kavu, no ponedjeljkom većina restorana ima slabi meni ili su zatvoreni nakon vikend krkačina.





I za kraj. Pogled iz autobusa na izlazu iz NY-a. Jedna poznata nam reklamica na nekakvoj hrvatskoj crkvetini. Bilo kuda Kiki svuda. Pardon Todorić…and the croatian inquisition.







This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Njujorško izletarenje

  1. Jagoda says:

    Dobra ti je fora ova usporedba s Kopilicom…uvijek mi je bila odvratna…

  2. Vedran says:

    NY Rula!

  3. Anamarija says:

    Vau kakv kriticki osvrt na NY!!!Ipak fora je.Pa kaj niste isli u Astoriju na Queens?to je pravi dozivljaj NYorka, cirkus boja, naroda, obicaja, smeća , kućica i valjda svih mogućih nacija svijeta.Astorija je zakon i bjese nam lijepo tamo zivjeti u jednoj od onih malih spojenih crvenih kucica s dvoristem prepunih vjverica i grmom malina. Ah New York i Astorija park i Sokrat park i miris oceana i hladnog sjevernog vjetra zimi…Lijepo se vi provodite i imajte se rada!!Anamarija

Comments are closed.