Istra – čaj, kafica, juhica, mineralka…

Moji okvirni prolazi kak da se istarska stomajlerica završi u limitu – za sve brže ovi prolazi ne vrijede. Negdje piše da je Poklon na 103km, a negdje da je 100km, ja sam uzeo više (103km). Ima dosta prostora između Korita i Poklona pa ako se malo promaši limit u prvom dijelu može se na Poklon stići do time limita. Ciljano vrijeme za 100km je negdje oko 24 – 25h. Organajzeri su dali limit 30h na stotom kilometru (Poklon) što može biti na knap da se sljedećih 64km prođe za 18 sati. Dakle, ovo je moja tablica tako da ne odgovaram za moguće žuljeve na V. Planiku! 😉

UMAG / 0km Petak / 21:00h / 0

CP4 Markovac 15,5km / 00:30h Subota / 3.30h

CP7 Buje (Ok.st.) 24,5km / 02:30h S / 5.30h

CP9 Grožnjan (Ok.st) 33km / 05:00h S / 8h – time limit

CP13 Oprtalj (RP) 43km / 07:15h S / 10.15h

CP15 Čabrnica 50km / 09:15h S / 12.15h

CP17 Buzet (RP/EP) 63km / 12:00h S / 15h – time limit

CP19 Trstenik (RP) 76km / 16:30h S / 19.30h

CP22 Korita (RP) 92km / 21:00h S / 24h

CP24 Poklon (RP/EP) 103km / 03:00h Nedjelja / 30h – time limit

– Mala Učka, voda iz špine

CP26 Bodaj 114km / 06:30h N / 33.30h

CP28 Plomin (RP) 130km / 10:00h N / 37h – time limit

CP31 Labin (RP/EP) 143km / 15:00h N / 42h – time limit

CP33 Oštri 152km / 17:30h N / 44.30h

KOROMAČNO / 164km / 21:00 N / 48h

p.s. između Poklona i Plomina ima skoro 30km bez vode tak da nemojte zaboraviti na Poklonu uzeti dovoljno vode i hrane do Plomina. 30tak km može ispasti 6-7 sati valjanja preko Bodaja i grebena Sisola…glad i žeđ će se sigurno pojačati nakon 100km u nogama, zato je špina na Maloj Učki oaza na putu!


Comments

Istra – čaj, kafica, juhica, mineralka… — 27 Comments

 1. Šikovac je kontrola a Sisol nije, ne?
  Možda netko sa Šikovca krene na kemijanje da ne ide dalje preko grebena 🙂

 2. Malo bi ti ispravio prolaze.
  Krenuo si oprezno na početku ali ipak do Buja 6h ti je previše, skini bar 1h.
  Ostalo do Buzeta ti je OK, sobzirom da si odabrao prvi dio dosta defenzivno, treba biš stići relativno svijež na tranziciju.
  E sad, do Trstenika mislim da ti je 3:30h premalo, računaj da ćeš izgubiti nešto na tranziciji a i noge nisu baš svježe za taj zahtjevan uspon, zato 1h više.
  Korita-Poklon, ovu dionicu obrazloži, misliš li odspavati u domu ili što? Po mom, više od 4h nebi trebalo.
  Poklon-Plomin 7h je OK, ali neće biti lako. Tu te hvata drugi put jutro, e kad se sjetim kako je meni bilo u to doba tamo iza Sisola. Noge idu, oči vide a mozak spava, ma nirvana.
  Od Labina do cilja je lutrija, nije daleko ali teren ubija u mozak. Valovito, tempo spor i ako se prepustiš malodušnosti te satre. Tu treba iskoristiti iskustvo, dobro se nahraniti, popiti makar i dec terana i onako razvaljen zapjevati.
  Sretno! Onako rudarski;)

 3. I meni se od Buzeta do Trstenika čini da treba staviti malo više. Pentranje na Žbevnicu, pa spust dolje… (inače, ja uvijek fulam markaciju na spustu sa Žbevnice pa do asfalta i dalje do spoja s markacijom idem na divlje).

  Možda P.o.s. misli na Koritima malo ostati, a i uspon na Planik isto uzme svoje. Od Planika do Poklona nije dugo, no ako se ne otrči, uzme dosta vremena…

  Od Labina do kraja je stvarno valovito :)… onako sve po sitno gore-dolje, pa uspon na Oštri, makadam do Skitače, kotrljanje do Crne Punte.

 4. ja sam si to okvirno stavio, ako dojdem do Buja za 5h biti će veselja i samopouzdanja! tak i za svaku ostalu ako dojdem prije zacrtanog vremena…ovo je kao ciljano ako se ide baš na time limit 48h…evo stavim Buje za 5h, a pojačam Trstenik za uru…

  Poklon je time limit, ali ja planiram tamo biti za oko 25h…u mojoj računici bih to stavio, ali ostavio sam 30h kakav je limit rejsa, jer ako dojdem za 25 i imam 5 h fore onda bude rudarska pjesma 🙂
  Defenziva za početak, hehe, fakat, to je uvijek moja opcija na duge staze…

 5. Nemam tu sad kartu… recimo da se sa Šikovca ide na makadam, do kud ide taj makadam? Mora se opet nekud mozgati, probijati i izbiti na one livade iznad Plomina, ne?

 6. Ma da, on počne tamo negdje na kraju livada, tj. na početku uspona na sam stjenoviti greben, ali nisam nikad bio na njemu, a izgleda da on cijelom dužinom prati greben. Ali to mi je glupo jer ako je trail, svi bi trebali ići istom stazom.

 7. Za Sisol ne brinite, kako je to zaštićeno područje zabranili su prolaz, morat čemo očistit baš taj put ispod.
  Šta se tiče trail-a, ipak nije. Skoro pa nemoguče je kontrolirati kud če se ljudi kretati, teren je toliko prošaran putevima da fizička kontrola otpada, možda u bližoj budućnosti se stane na kraj i s time ( a i slobodom opčenito nažalost )
  Pozdrav Batko! P.o.s. me naša na tankom ledu pa sam mora komentirati, tema mi je aktualna.
  Brine me još hrana, šta i koliko jesti tokom utrke. Kako ste vi to odradili na UTMB-u?

 8. Sisol je zaštićen?
  Zbog čega?
  Nisam imao pojma o tome. Bio sam gore zadnji put prije mjesec dana.

  Ja sam na UTMB jeo apsolutno svugdje gdje se moglo.

 9. od hrane obavezno je tankanje juhom i mineralkom na svim tranzicijama gdje bude,od prve do zadnje…što više juhe to bolja brija do sljedeće kontrole…a i pokoja kavica ne bi škodila, mene je na pirinejima dizala odlično! samo treba paziti kod juha, čaja ili kave jer znaju biti vruće pa si jezik opeceš 🙂 – zato oprez! – od hrane nema izbora, kaj se nudi sve bu se jelo, ali mislim da je unos tekućine najbitniji jer kad nema dehidracije onda je više manje sva hrana ok.

  Ta voda na M.Učki je bitna!

 10. Na M. Učki mislim da ne otvaraju špinu dok ne prestaju noćna smrzavanja.
  Probati ću se malo raspitati šta se može po tom pitanju.
  Sisol je ornitološko područje, gnjezde se i obitavaju orlovi. Možeš se slobodno i dalje kretati tim područjem ali organizirana teška pješadija je strogo zabranjena. Treba još čekati službenu potvrdu korekcije staze, ali po mom zadnjem saznanju Sisolom se ne može.

 11. Sablja, ukoliko kreneš rezervirano mislim da ćeš do Buja stići za neka 4,5h a do Grožnjana za 6h. Do Buzeta za 12, najviše 13h i to je stvarno bez problema.
  Kasnije je sve otvoreno i zavisi koliko si spreman a iskusan jesi to svi znamo he, he. Do Trstenika si recimo za 17h, na Poklonu ispod 24h i to sigurno pa znamo mi tebe ;). Onda do kraja za nekih 16h i evo te na 40h.

  Kad je Mauro išao pod punom opremom 44h za cijelu stazu prolaz u Buzetu mu je bio 9,5 h.
  Kasnije kada smo trenirali po stazi u tri segmenta. Onda smo imali slijedeće rezultate Umag-Buzet 8,5h. Buzet -Poklon 7,5h Poklon-Koromačno 11h.

  Kontrola će sa Šikovca biti pomaknuta na neki od vrhova nakon Sisola,natjecatelji će se kretati makadamom istočno od grebena Sisola te se zatim spojiti na markiranu stazu ispod samog Sisola.

 12. Još nešto, staza će biti sigurno dobro označena(ima previša stranaca- klasičnih trailera da bi riskirali njihovo masovno gubljenje) tako da ispod Sisola treba samo pratiti oznake.Inače nakon tog znanog vatrogasnog makadama ide jedan šumski put koji ćemo malo pročistiti a koji se diže dijagonalno prema Sisolu. U jednom trenutku stazom će se skrenuti sa njega i spojiti se na markirani IPP točno u laktu ispod Sisola. Sva će staza biti označena kao i kod klasičnog traila ali razlika je što ukoliko netko želi može probat i kratit(dužit) drugim opcijama(iako takvih opcija nema baš puno) i zbog toga svi natjecatelji dobijaju i kartu.

 13. Iso miki, kakva rasprava! Naravno da je nemoguće fizički kontrolirati ljude na 164 km dugoj stazi, nek ide ko kud hoće, to me ne brine – brine me da se ne izgubim, ja kao jazavac za orijentaciju… Nego, Mauricio, nisam ja tebe prozivao što komentiraš, samo malo zajebavam.
  Kaj se hrane na UTMB-u tiče, slane juhe s bijelom tjesteninom su zakon, a ne orlovi! I ono kaj Sablja kaže, hidracija, hidracija i hidracija. Tko sredi hidriranje i žuljeve, taj sigurno dolazi do kraja, a to je ipak najvažnije jer ovakve se utrke ne završavaju puno puta u životu.
  Što se tiče špine u Maloj Učki, sjećam se da na jednom Učka treku, mislim da je bila 2006., nije bila otvorena pa su oni koji su računali na to opako dehidrirali.
  Ma samo da nas vrijeme pomazi i sve će biti ok…

 14. I još nekaj, kakva rezerviranost, kojih 12 sati do Buzeta u trail varijanti?!? Sablja, do Buzeta dolaziš za 8 sati max.

 15. evo baš jučer bili i učka je gore fino pod snijegom, naravno i špina je zatvorena…da, samo da bu vrijeme ok, ostalo bumo nekak skemijali. 🙂
  Budem si napravio još jednu varijntu prolaza sa finishiranjem za oko 40sati, pa ćemo vidjeti kak bu to na terenu izgledalo. Inace mislim da većina onih koji su trekali na duge staze znaju da je negdje oko 70-80km prva jača agonija i ko to prođe i uhvate ga halucinacije iza Plomina taj je na dobrom putu 😉 – špica na stazi je od Labina do cilja!
  Inace, istrijani svaka čast kaj ste se usudili organizirat ovak veliki projekt,stvarno rispekt za entuzijazam i sve ostalo jer ovo je definitivo najveći trek & trail ivent kod nas ikad…

  Vrijeme,hidracija,žuljevi i još jednom vrijeme,hidracija,žuljevi! 😉 – učka je zakon!

 16. Slažem se, svaka čast Alen, Senad i kompanija, iako, s vašom trkom gotova nam sezona 🙂
  Daj, kaj melješ, kojih 40 sati?!? Ak ideš 40 sati, onda si puk’o, isto k’o i ja!

 17. Mukki, ne jebi, baš sam bolestan doma 🙁 Kak misliš da ću briljirat, nemam nijedan dugi trek, ali to nije ni bitno, finiširanje je mast! E, uopće ne znam kaj je to Bodaj 😀 Poznatiji mi je Ogodaj…

 18. Jučer sam bio na stazi između Prodola i Sisola, baš da utvrdim točan put . Uglavnom sad ide konačna verzija. Prije Bodaja potrebno je obići Balin, nastaviti po IPP skroz do ispod Kremenjaka, zatim treba pogoditi makadam koji ide sa južne strane Kremenjaka, dolazi se na Prodol i nastavlja južno makadamom bez skretanja lijevo, samo desno do kraja gdje se nalazi okretište. Tu će biti kontrola koja je u prvoj varijanti bila na Šikovcu. Od tu se strmo penje gore vatrogasnim putem, na prvom križanju desno i nakon tga se treba ujključiti na stazicu koja se spaja sa IPP-om na silazku sa grebena. Evo i linka: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=vkoslqbiucbtyjpj desno je gore opisani put, a lijevo IPP preko Sisola i Šikovca. Mislim da će sa na ovaj način ubrzati dionica za barem pola sata, a možda i više. Šteta je super pogleda sa grebena prema Čepićkom polju ali teren je dosta zajeban i opasan, naročito ako bude mokro.
  Btw, stazu smo izmjestili jer nam Ministarstvo zaštite prirode nije dalo zbog toga jer je greben Sisola strogo zaštićeni dio. Tamo se gnijezde orlovi i obitavaju divokoze. Iskreno, u zadnjih dest godina nisam vidio nijednu ali jučer sam je ipak vidio.

Komentiraj

E-mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *