… je otvoreno prvenstvo Hrvatske u sprint kros triatlonu.

Dolazak i prijave
Prošle godine sam kritizirao nedovoljno jasne upute za dolazak na mjesto događaja (Varaždinske Toplice, Hotel Minerva). Ove godine je organizator (TK Međimurje) odlično označio kako doći do parkirališta.
To je tek prvo od mnogobrojnih poboljšanja koje je organizator napravio. Volim organizacije koje uče. 🙂 Na prijavama također nije bilo problema. Broj natjecatelja u sprint kategoriji se povećao za skoro 25%, odnosno s 44 na 52 natjecatelja. S jedne strane veseli takav postotak porasta i jača konkurencija, s druge strane, mislim da je to još uvijek mali apsolutni broj. A s treće strane, ako dođe veći broj natjecatelja, organizator će morati razmisliti o drugačijem organiziranju plivačkog dijela. Ako sam dobro brojao, nastupili su natjecatelji iz 13 hrvatskih klubova i jednog slovenskog kluba.
Ako bi nešto trebalo poboljšati, onda bi to bila podjela obećanih majica, koje nismo dobili.


Plivanje

Supersprint
Prvo su startali natjecatelji u supersprint distanci. Među njima je bila i Zakonita. Uspio sam ju nagovoriti da proba triatlon i to ne bilo kakav, nego kros triatlon. Uspjeh nagovaranja sam platio time da sam morao podnjeti njenu nervozu prije natjecanja. Trajalo je to od petka navečer. Tjedan dana ranije je bila na prvom plivačkom treningu, odnosno, otišla je na bazen osjetiti što to znači 200 metara plivanja. Plivala je prsno, a prolazno vrijeme bi joj bilo i nešto bolje da nije “degustirala” bazensku vodu. Tranziciju je odradila po dogovoru. Objasnio sam joj proceduru i što sve mora napraviti. Biciklistički dio je odradila na Corri i bila je sasvim dobra. Na trčanju je isto bila dobra, hodala je na najstrmijim dijelovima. Sve ovo ju je dovelo na PRVO MJESTO u kategoriji GRAĐANKI. Čestitam! 🙂

TK Zagreb
Član sam TK Zagreb već par godina, no tek ove godine to osjećam intenzivnije, ne samo formalno, kroz plaćanje članarine i člansku iskaznicu, nego i kroz zajedničke treninge (na koje ne dolazim) i odlaske na natjecanja. Moram spomenuti da sam prije natjecanja dobio i klupski dres, što je pridonijelo (pogotovo vizuelno) tom osjećaju.
Na natjecanju je bilo 9 natjecatelja iz TK Zagreb u sprint distanci i 7 u supersprintu te trener koji nas je nadgledao i nešto simpatizera (uključujući Zakonitu).
Upravo tako, klupski, smo zauzeli jednu traku za plivanje i dogovorili raspored plivanja. Nakon utrke smo zajedno sjedili, ručali i pričali.


Tranzicija

Plivanje
Ove godine u divnom, vanjskom 50-metarskom bazenu. Teško je naći zamjerku, eventualno bi to išlo na račun topline vode, koja je odlična za relaksaciju i rekreaciju, no malo pretopla za natjecanje. Ako pak moram birati između malo pretople i malo prehladne, biram malo pretoplu vodu. Druga primjedba je više načelna, nego stvarna. Od kros natjecanja očekujem plivanje u nekom jezeru, riječici ili kanalu, a ne u bazenu, no, ne mogu reći da mi nije drago što je voda čista, prozirna, a plivačka dionica točna u metrima.
Boris B. je bio prva “riba” i vodio je skupinu. Obzirom da sam vidio Zagrebaše kako plivaju prije tjedan dana, odlučio sam biti na začelju i koristiti prednosti “zavodnine” (kako nazvati zavjetrinu u vodi?). Moram priznati da sam se (opet) malo podcijenio. Nakon što sam nekoliko puta zadovoljio svoju perverznu potrebu i dirao Tetkine (Sandra F.) nožne prste, krenuo sam u pretjecanje. Prije toga sam nekoliko puta pogledao jel´ problem u Tetki, no cijela skupina (osim Borisa B.) je bila kompaktna. Znao sam da iz tog pretjecanja neću izvući neku veliku korist, ali nekako sam morao provjeriti svoje sposobnosti. Bilo je to jače od mene. Ako sam dobro vidio, iz vode sam izašao nakon vodećeg Borisa. Samopouzdanje mi je poraslo. Šteta što sudac nije uspio upisati prolazno vrijeme za Denisa Ć. i mene, tako da mi ostaje moja slobodna procjena o prolaznom vremenu.
Time: 0:09:40

T1
U tranziciji sam prtljao s čarapama i moji klupski kolege su otišli na biciklima bez mene. Moglo je to i bolje. Odnosno, trebalo je bolje. Proceduru u tranziciji neću opisivati, početnicima i radoznalima preporučujem moje ranije postove. Prošle godine su se neki bunili na izgled tranzicije. Ove godine ju je organizator napravio po svim pravilima. Još jedna pohvala za organizaciju koja uči. 🙂

Žohar na Corri u šumi

Bicikl
Staza je ista kao i prošle godine i to je određena prednost. Tetku prestižem prije podvožnjaka, a Borisa B. prije najveće uzbrdice. Na uzbrdici prestižem i druge natjecatelje. Na istoj uzbrdici me pretječe klupski kolega Saša S. Ovo mi pomalo zvuči i kao klupsko natjecanje. Slijedi spust, na čijem su kraju grabe s vodom. Neki tamo “krste” svoja tri-odijela. Ja prolazim polakše i oprezno. Prošle godine se tuda nije dalo voziti, nego smo gurali bicikle sa strane. Moram spomenuti da su moji klupski kolege Bojan S. i Denis Ć. brže odvozili ovaj dio. Specifično ih spominjem, jer smo bili zajedno u bazenu, pa su mi oni orijentir. Što se tiće kilometraže, Garmin pokazuje da je staza dugačka 11 km, a ne 12, kao što to piše organizator.
Time: 0:36:28 (uključujući tranziciju)

T2
Osim skidanja rukavica i kacige, ne gubim puno vremena, obzirom da sam nakon plivanja obukao Salamonke za off-road i u njima sam vozio bike. Vjerujem da je to bila dobra odluka.


Žohar trči kroz šumu

Trčanje
Staza ista kao i prošle godine, prava “cross”, s dosta uzbrdice, preskakanjem potoka i strmom nizbrdicom. Odlično označena. 🙂 Prestizao sam, ali sam i bio prestizan. Ima jedno malo, slatko i politički nekorektno zadovoljstvo, a radi se o radosti kad pretječeš nekog od mladih natjecatelja, koji su ostali bez snage na uzbrdici, a stari konj protrči, ostavljajući ga u prašini. 🙂 Dolaskom na ravno sam sustizao Sašu S., klupskog kolegu, te se čak nadao da bih ga mogao dohvatiti, ali se to nije dogodilo.
Time: 0:18:45 (uključujući tranziciju)

Nakon utrke je slijedilo ranije spominjano druženje, jelo i podjela medalja.
Ove godine sam osvojio 3. mjesto u kategoriji V1. To je lošije nego prošle godine, kad sam bio prvi. 🙁 Prvo sam pomislio da trebam otpustiti trenera, jer tako se to radi u nogometu. 🙂 Kasnije kad sam razmislio, uvidio sam da mi je ove godine izvedba (performance) bolja. Na plivanju sam brže plivao nego prošle godine, na biciklu sam bio 6 minuta brži, a na trčanju 1:13 brži. Trener će dobiti još jednu šansu. 😉 Uostalom, za prvim u svojoj kategoriji sam zaostao za 1:59.
U ukupnom poretku sam bio 24. od 52 natjecatelja, dok sam prošle godine bio 28. od 44 natjecatelja. To je isto pokazatelj poboljšanja.

Total time: 1:04:53
Avg HR: x – Garmin 310 XT ne podnosi vodu, ali o tome drugom prilikom
Max HR: x – Garmin 310 XT ne podnosi vodu, ali o tome drugom prilikom

Raspis:
Raspis

Rezultati:
Rezultati sprint
Rezultati sprint – kategorije
Rezultati supersprint

Kako je bilo prošle godine?
Kros triatlon Minerva 2011

Portali:
3sporta.com – osim slika ima i odličan video uradak

Blog:
Jarunske duatlon i triathlon lige – kratki osvrt

Galerije:
Administrator TK … – puno slika koje nisu na FB