Ljubljana 2012

Između Berlinskog maratona i Zagrebačkog polumaratona nisam imao trkačke treninge, a ista situacija se ponavlja i sada. Opet nemam trening između Zagreba i Ljubljane. To je loše. To je primjer kako ne treba trenirati. Do samog starta sam razmišljao kako da otrčim ovaj polumaraton. Potpuno lagano ili još laganije. Na kraju se dogodilo da sam startao 20 minuta nakon službenog starta jer sam čekao u redu za predaju odjeće (to je svakako kritika za organizatora).

Krenuo sam s Jankom. Odlučio sam ga pratiti i navući na priču, čisto da ne bude dosadno. Nije bilo dosadno, a i postignuto vrijeme je na kraju bilo više nego zadovoljavajuće. Atmosfersko vrijeme je bilo jedno od lošijih i posebno sam se radovao jer trčim polumaraton, a ne maraton, kako sam to običavao prijašnjih godina.

Još jednom sam se divio navijačkoj kulturi naših zapadnih susjeda. Zapravo i nemam što puno za dodati, trčanje u Ljubljani mi je postala rutina. Imam puno pohvala i volio bih da Zagreb dođe na tu razinu.

Kad već spominjem slovensku sportsku (i navijačku) kulturu, napravit ću usporedbu između slovenske i hrvatske podružnice tvrtke u kojoj radim. Na Ljubljanskom maratonu, slovenska podružnica (si.mobil) ima svoj šator u ciljnom prostoru, te svaki trkač može dobiti kanapee (mali sendviči, ali u više nego dovoljnoj količini) i pivo (ne samo jedno). Također, više od 10% zaposlenika sudjeluje u utrci (na različitim distancama), dok u Zagrebu nema šatora, ali ni zaposlenika. Konkretno dođe manje od 1% zaposlenika. Nakon više godina suše, ove godine su dobili majice, dok slovenski zaposlenici dobiju majice svake godine. Ovime ne kritiziram hrvatsku podružnicu, nego pokazujem kakav je generalno odnos prema aktivnom (ne onom iz fotelje) sportu. Spomenuo bih da se radi o firmi s prilično mladom populacijom (mladi i urbani). Od austrijskih kolega dobijem majicu svake godine, plaćenu startninu i okrijepu. Austrijska podružnica sponzorira Bečki maraton, ali i neke manje „business run“ (utrke), sponzor su Trumer triatlona, a imaju i samo svoju štafetnu triatlon utrku. Austrijska podružnica je velika, tako da se skupi par stotina zaposlenika i na sve to gledaju i kao druženje.
Hoće li ulazak u EU napraviti pomak u hrvatskim glavama?

Distance: 21.097 m
Time: 1:46:04
Avg pace: 05:02
Avg HR: 160
Max HR: 180

Rezultati:
Rezultati

Blogs/web:
Snježni maraton u Ljubljani by murinjo
Snježni 17. Ljubljanski maraton by iVsha