JDL 2011 4. kolo, na startu

Prohladno vrijeme (16°C) je navijestilo odlične uvjete za utrku. Pri tome mislim da neće biti vruće, sparno, teško za disati. Okupilo se 30-tak natjecatelja. Startnina iznosi standardnih 15 HRK, pišem to zbog usporedbe s cijenama u zemljama zapadnijim od Sutle, a i da se sjetite jednog dana ovih dobrih vremena, kada smo bili Divlji istok, a ne regulirano tržište Europske Unije. 🙂

Trčanje
Krenuo sam s tempom od 4:35 min/km. Ne namjerno, nego se dogodilo. Povuklo me srce u onoj masi natjecatelja koja je brzo krenula. Mislio sam da je to prebrzo, ali bio sam prebahat da bih usporio. Dobar dio staze me pratila misao da će mi se to “obiti o glavu”. Nakon okreta na 2,5 km zadržavam isti tempo. Ispred mene su trojica natjecatelja (149 Mirsad M., 132 Gordan K., 85) koji su stabilno držali tempo. Odlučujem da ih želim dostići da imam partnere za bicikl. To nije bio lak zadatak, osjećao sam umor. Pri istom tempu sam u povratku imao viši puls (156 vs 170). Dostigao sam ih cca 1,5 km prije kraja prvog trčanja, a onda mi se nije dalo usporavati, pa sam nastavio u tom tempu i prije njih došao u tranziciju.

Avg HR: 162
Avg pace: 4:35 min/km

T1
U tranziciji trošim 27 sekundi. Osim što “prtljam” po Garminu, mijenjajući sport, vrijeme trošim na stavljanje kacige i uzimanje bicikla. Čisto za usporedbu, u 4. kolu JDL sam u tranziciji potrošio 53 sekunde, jer sam preoblačio tenisice i biciklističke cipele.
Kad sam već kod usporedbi, na 4. kolu, koje je bilo 21. svibnja, na prvih 5 km sam imao Avg HR 163, ali 11 sekundi brži tempo po kilometru. To je razlika u formi (spremnosti).

Bicikliranje
Krećem sam, vođen srcem, ne želeći izgubiti prednost koju sam stekao na trčanju. Znam da ta strategija ne vodi do boljeg prolaznog vremena, te se polako štedim i čekam da me “trojka” dostigne. Dostižu me kod softball igrališta i pitaju želim li s njima. Naravno da želim. Smjene s više vozača, meni nisu iste, kao smjene s dva vozača. Kada predajem smjenu, treba usporiti, ali i paziti da se na vrijeme ubrza i da se ne izgubi priključak s grupom, kao što mi se skoro dogodilo. Meni su smjene bile predugačke. Možda smo mogli biti brži da smo radili kraće smjene, no, ja sam se priključio postojećoj grupi i poštovao pravila grupe.
Početkom drugog kruga otpada broj 85. Izmjenjujemo smjene na isti način.
Na kraju trećeg kruga gledam kako se jedan od njih priprema za izlazak iz biciklističkih cipela. To je jedan od elemenata koji bih trebao naučiti i uvježbati. Nisam ranije spomenuo, ali obojica s kojima sam bio u grupi su imala biciklističke cipele. To im je oduzelo vremena u T1, pa sam ih zato vjerojatno duže “čekao”.

Avg HR: 158
Avg pace: 1:49 min/km

T2
Ovaj puta u tranziciji trošim samo 16 sekundi. Na 4. kolu sam potrošio 29 sekundi, jer sam preoblačio cipele. Ako aproksimiramo da mi je u T1 i T2 trebalo ukupno 39 sekundi više na 4. kolu zbog promjene obuće, upitno je mogu li na ovih 19 kilometara na biciklu ostvariti prednost koja bi opravdala oblačenje biciklističkih cipela. Vrijeme na biciklu je u 4. kolu tek malo manje nego na ovom, 5. kolu, tako da zaključujem da mi na ovoj distanci biciklističke cipele ne donose uštedu u vremenu.
Dok preoblače tenisice, koristim priliku i pokušavam ostvariti prednost. Jedan je otkopčao cipele na biciklu i brzo je obuo tenisice te krenuo vrlo brzo iza mene.

Trčanje
Jedan od mojih biciklističkih partnera me dostiže (149 Mirsad M.) i prestiže te do kraja ostvaruje dobru prednost. Drugi me nije uspio dostići do kraja utrke. Rezultati pokazuju da je došao 9 sekundi iza mene, no, u jednom trenutku dok sam se okretao, nisam ga vidio ni blizu. Vjerojatno je ubrzao u završnici.
Što se tiče ovog završnog trčanja, manje je natjecatelja oko mene i manje je poticajno. To sam posebno osjetio u povratku. Nikoga blizu mene, sva motivacija dolazi iz želje za boljim rezultatom, a ne iz želje da se nekoga prestigne ili da se to nekome ne dopusti. U prvom dijelu sam se “ganjao” s Mirsadom, pa je i tempo bio vrlo dobar 4:25 min/km, a u povratku mi je tempo pao na 4:40 min/km.

Avg HR: 170
Avg pace: 4:33 min/km

Total time: 1:09:42

Okrjepa
Često pišem o okrijepama. Moram spomenuti da je nakon utrke na okrijepi bilo i pive. 🙂 Nisam ju pio, trebalo mi je šećera, pa sam uzeo Cocktu. Na utrci nisam koristio okrjepu, nisam si ponio ništa za popiti na bicikl. Je li to dobro ili loše? Za utrke do sat vremena mi ne treba tekućina. Mogu nadoknaditi tu tekućinu nakon utrke.
Trenutno sam treći na veteranskoj listi Jarunske Duatlon Lige. 🙂

Pitanje kola:
Tko je odustao na današnjoj utrci?
🙂

Galerije:
Zlatko Tomšić

Rezultati:
Rezultati ZDL 5. kolo
Poredak