Žohar na klasicnom duatlonu - JDL 2011

Klasični duatlon je utrka od 10km trčanja, u ovom slučaju 38km bicikla (po standardu 40km bicikla) i za kraj još 5km trčanja. Čuo sam da ga zovu i kratki, što mi se uopće nije svidjelo. Ovo je zadnja utrka Jarunske duatlon lige 2011.

Utrka je trebala početi u 7:00, tako je bar bilo najavljeno, no počela je 40 minuta kasnije. Velika sreća u cijeloj priči je da se danas na Jarunu održava i utrka WE RUN ZAGREB, pa je ŠRC Jarun zatvoren za promet. To znači manje opasnosti na biciklističkom dijelu utrke.
Unatoč kašnjenju, a možemo reći i čekanju na možda još pokojeg natjecatelja, ovaj puta je došlo manje natjecatelja nego sam očekivao. Što je tomu uzrok, ne znam, ali mi je par ljudi reklo da za ovo kolo nije dobro komuniciran datum i vrijeme održavanja. Šteta da se u današnje vrijeme suvremenih komunikacija događaju ovakvi propusti.
Startnina je ovaj puta dvostruko veća, cijelih 30 HRK, ali pročitat ćete kasnije da vrijedi svaku kunu. 🙂

Trčanje
Procjenio sam da ću ovih 10 km završiti unutar 48 do 50 minuta. Pomalo sam se bojao hoću li moći održati taj tempo do kraja, obzirom da mi forma nije na vrhuncu. 🙁 Prvih 1,25 km sam napravio u malo bržem tempu 4:35 min/km, no kasnije se ustabilio tempo od 4:50 do 4:55 min/km. U održavanju tog tempa mi je pomogao natjecatelj broj 187, koji je veći dio trčanja bio blizu mene. Povremeno malo ispred, češće malo iza, ali stalno prisutan. Bilo je to poticajno za mene, jer kad me je pretekao, pobudio je želju u meni da ne dopustim da zaostanem, nego da se “vratim u utrku” i pratim ga te eventualno dostignem. U zadnjem krugu mi je to u potpunosti uspjelo. Tijekom trčanja sam promatrao pripremne radove za popodnevnu utrku, te gledao pomladak adidasove škole trčanja. Baš ih je lijepo vidjeti na zajedničkim treninzima.

Avg pace: 04:53min/km
Avg HR: 161

T1
U tranziciji gubim puno vremena, a bez dobrog razloga. Jednostavno mi se nije žurilo. Gledao sam hoću li imati partnera za bicikl. Iako se ovaj puta radi o 38km bicikla, pedalirao sam u trkačim tenisicama.
Time: 48 sec

Bicikliranje
Krećem sam. Bolje je u društvu, ali može i ovako. Bit će to jednako dobar trening, ako ne i bolji. Nije prošlo ni pola kruga, kad dobijam društvo. Dostigao me Anton J. (73) i pozvao da se pridružim. On je vozio sprint duatlon, a kako je u dobroj formi, nisu mu trebale moje smjene. Uz put skupljamo Zorana B. (82), koji ostavlja svog partnera s trčanja (63) i produžuje s nama. Zoran i njegov partner su me “odrali” na trčanju. Imali su prednost od bar 2 minute kad su krenuli na bicikl. Zoranov partner je imao MTB i nije mogao pratiti naš tempo. Kasnije dostižemo natjecatelja broj 43 (poznat kao Acapulco), a iz “igre” ispada Zoran, kojem je naš tempo bio prejak i Anton koji je završio svoja 3 kruga. Uvjeti za vožnju su bili odlični. Bez prometa, bez vjetra, ugodna temperatura. Prva tri kruga su bila ispod 12 minuta, a druga tri nešto malo sporija, ali ispod 1:56 min/km.

Avg pace: 1:54 min/km
Avg HR: 148

T2
U tranziciji se susrećem Ivanom M. (149). Obično mi je Ivan partner na biciklu, ali ovaj puta ga nisam čekao na trčanju, nego je on bio nešto iza mene, a sada je došao ispred mene u tranziciju. Pretekao me je u petom krugu. Bio je u paru s Borisom C. (27). Boris je poznanik iz Obertruma, kad smo bili na halfu. Njih dvojica su prozujali pored nas na biciklima. Ivana nisam prepoznao, a za Borisa znam da je puno brži od mene i nisam ih pratio, nego sam ostao sa svojim partnerom. Ivan je zadnji krug odvozio sam i izgubio prednost koju je imao s Borisom, tako da smo sada zajedno na trkačkom dijelu.

Trčanje
Trčimo, pričamo, oporavljamo se od bicikla. U prvih 1,25 km tempo nam je 5:10min/km, što je meni ipak presporo. Osjećam da mogu brže. U zadnjem dijelu prvog kruga odlučijem napustiti Ivana i požuriti u drugom krugu. Prvu polovicu drugog kruga (1,25km) trčim u tempu 4:44 min/km, a kasnije pojačavam na 4:35 min/km. Ivan dolazi 50-tak sekundi iza mene.

Avg pace: 4:53 min/km
Avg HR: 162

Total time: 2:27:01
Ovo mi je prvi klasični duatlon i zadovoljan sam s postignutim vremenom. Ispod 2:30, a opet ne previše, tako da imam prostora za poboljšanje. 🙂

Okrjepa
Nakon utrke slijedi okrijepa i druženje. Pivo je postalo standard, iako trošim Cocktu, ali lijepo je vidjeti. Ovaj puta je okrijepa bila bogatija nego inače, ali i red je obzirom na dužinu utrke. Josip D. (aka Joža), organizator lige je pokazao svoje umijeće za roštiljom. Kobasice i čevapi su mi se toliko svidjeli da bi klasični duatlon trebao biti standardna disciplina na ligi. 🙂 Podjeljeni su pokloni sponzora (Keindl i Garmin).

Rezultati:
Rezultati

Galerije:
Zlatko Tomšić

Preporučujem Stršljenov opis Berlinskog maratona:
Stršljen: Berlin maraton 2011