OPO

Kad će se svoditi računi u vezi (be)smislenih poduhvata, imat ću privilegiju iznijeti da sam prošao (i) Opatijsku planinarsku obilaznicu. OK, svi smo se popentrali na Vojak ili snimali selfieje kod slapa Rečine, ali nismo svi bili na Majkovcu niti zbunjeno došli na Pećnik. Zato sam izabrao jedan (pre)vruć srpanjski dan i rano ujutro iz centra Opatije koraknuo po harmonikaškom nizu stepenica uzbrdo izvan turističkog galimatijasa. 15 kontrolnih točaka sam odlučio pokriti u rikverc (odbrojavanje od 15 do 1, a ne brojanje od 1 do 15) i mislim da je to (bio) dobar izbor. Velik dio staze sam znao otprije, no cijela OPO trasa me ugodno iznenadila. Oko 45 km užitka koje bi neki poduzetnik mogao pretumbati u sjajnu treking utrku. Sve je dobro markirano i jedino mjesto gdje se formiraju upitnici je kvart kod tunela Učka koji je zbog izgradnje druge cijevi gradilište (tamo sam neko vrijeme tumarao između strojeva i zavirivao u šumu prije uboda spasonosne markacije).

Jedini otklon od trase koju je predvidjelo Planinarsko društvo Opatija sam napravio na turi od slapa do Vojaka. Nije mi se dalo ići od Poklona na Vojak i natrag na Poklon pa sam da malo pojačam dojam od slapa na Vojak krenuo ispod Grnjača i Na Dole do „Dvije kule“ (uostalom, volim taj uspon) i dalje na Sedlo. Opskurni vrhovi kao što su Crkveni vrh ili Zvoncev vrh su fora, a kuriozitet staze je prolazak i hodanje uz brzu cestu ispod Veprinca. Dio oko Brložnika je mini MPP, Orjak je super vrh, slap izgleda poslovično super, područje od Budišinca do Majkovca je pravi velebitoidni kaos, a ima nekoliko dionica gdje možete bezbrižno pustiti nogu i rastrčati se s guštom.

Moja poslovična maksima je Omnia mea mecum porto, no putnik namjernik se slobodno može poslužiti blagodatima civilizacije na Poklonu i olakšati ruksak. Staza nije ekstremno naporna (OK, kvadricepsi stalno titraju, ali nakon Vojaka je sve puno opuštenije), a velik dio staze je u šumi i temperatura od oko 30 stupnjeva nije bila problem pa nakon spuštanja u Opatiju u rano popodne nisam bio ošamućen. Ovaj prolaz će trebati ponoviti u nekoj jesenskoj ili zimskoj shemi (ovo mora biti sjajno i pri npr. 4-5 stupnjeva bez snijega) pa stavljam i to na listu želja.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Komentiraj

E-mail adresa neće biti objavljena.