ŽE100KO X: URBI ET ORBI

Že100ko, najbolji trail/trek događaj na Sjevernoj hemisferi ima 10. rođendan i svi ste pozvani na proslavu. Zaneseni i trivijalni wertheroidni emo poeta bi napisao da se u beskraju vremena deset godina rasplinulo poput nježne i krotke kapi rose na proljetnom suncu, a ja ću napisati: UPRI Gelender stožer je ponosan što već 10 godina dovlači hodače namjernike na mitsku turu Samobor- Sveta Gera- Samobor. 

Nakon namještanja ruksaka na parkingu Vugrinščak, širimo krila i ubacujemo se na legendarnu stazu u subotu 7. svibnja 2022. točno u 0.01. (start ne kasni!). Cijela trasa (oko 95 km užitka) je markirana (hvala planinarima koji brinu za infrastrukturu) i poznata svim trek gurmanima: Vugrinščak – Hamor – Slani Dol – Dragonoš – Šimraki obilaznica – Gornja Vas – Grič – Ječmište – Pliješ- Sveta Gera- Boići- Sošice- slap Sopot- Ječmište- Kalje- Draganov mlin- Brisalo- Pećno- Zečak – Dragonoš – Šoićeva kuća – Oštrc (vrh) – Palačnik – Vugrinščak. Staza zadovoljstva na kojoj nema spamanja.


Za prolaz staze u limitu od 24 sata trebaju vam hrana i tekućina u količini po vlastitoj procjeni, funkcionalna lampa (ili baklja), ponešto kuna i mobitel, a u naseljenim mjestima kroz koja staza prolazi preporučljiva je i odjeća. Kome treba, na dark webu i u opskurnim antikvarijatima mogu se naći tajni GPS zapisi i karte staze (iscrtano rapidografima na paus papiru).

Vode ima u Griču (2x prolaz) i u domovima Oštrc i Veliki Dol (u slučaju drama moguće je i očajničko žicanje po selima), mineralka, kava i žestice se toče u Sošicama kod Radića (mjesto za jutarnju revitalizaciju, sređivanje dojmova i kovanje planova za finiširanje), a ukoliko tempirate posjet Brki u čarobnom mobilnom dućanu u Dragonošu, onda možete ugrabiti i čips ili čokoladu. Že100ko je poznato po svom zaštitnom znaku- Smirenom Pelotonu koji ovisno o trenutnoj inspiraciji tetura po stazi brzinom/sporošću od cca. 5-6,5 km/h, a koji je dolazak najavio i ove godine. Naravno, dozvoljene su i ostale brzine kretanja (u slučaju sumanute akceleracije pozivamo na oprez). Prolazak trase je na vlastitu odgovornost, a u slučaju eventualnog povlačenja sa staze potrebna je doza kreativnosti.

Na stazi ćete naići na šume, livade, grkokatoličke crkve, čistu vodu, medvjeđe tragove, zdrav reski zrak, simpatične seoske pse, asfalt za rastrčavanje i prosvjetljenje/satori. Navratite, protegnite noge i otkrijte zašto je Scott Jurek izjavio: „Nisam prošao Že100ko i zbog toga ću zauvijek osjećati unutarnji nemir.“. 

Ne zaboravite ni da svaki dolazak na Zečak produljuje život za dva tjedna i da je imati Že100ko u životopisu jedan od uvjeta za ulazak u prestižni svijet no-lifera (autorsko pravo na termin: GeMpard Jovajša).

Najavite dolazak do 1.5.2022. na adresu uprigelender@gmail.com,  prođite stazu i uzmite svoju trek booster dozu koja vrijedi do apokalipse. 

No-lifer for life!


Komentiraj

E-mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *