Že100ko 11

Molimo za trenutak Vaše pažnje jer ovo je bitna objava: na horizontu se vidi Že100ko, najvažniji (re)kreativni događaj (svake) sezone! Že100ko se ove godine održava prvog dana jeseni: idealna prilika da nakon arhiviranja ljetnih uspomena u jesen uletiš uz predivnu i intenzivnu žumberačku sinesteziju plavog, peckavog, zelenog, mističnog, mokrog i toplog.

Krećemo s mostića kod parkinga Vugrinščak (Samobor) 23. rujna 2023. točno u 0.01. Dođi na vrijeme na parking, namjesti frizuru i trail/trek opremu za tradicionalno ponoćno fotografiranje prije pokreta i nakon toga laganim kasom kreni na kultnu odiseju od 95 km (da ne zaboravimo: imamo start, ali nemamo startninu). Cijela staza je markirana i poznata svim trekerima koji drže do svoje reputacije: Vugrinščak- Hamor- Slani Dol- Dragonoš- Šimraki obilaznica- Kordići- Gornja Vas- Grič- Ječmište- Pliješ- Sveta Gera- Boići- Sošice- slap Sopot- Ječmište- Kalje- Draganov mlin- Brisalo- Pećno- Zečak- Dragonoš- Šoićeva kuća- Oštrc (do vrha, molim!)- Palačnik- Vugrinščak. Nema kontrola, provjera, nadzora, kazni, čipova ni cvikalica. Staza tu i tamo ide gore-dolje, ali to ne smeta, jel’ da? Klorofil, makadami, gorske livade, slapovi, pitoreskna sela, kaos šumskih putića, malo asfalta, dolazak u Grič taman kad u Bijeloj Tari zavrije psihodelični čaj i krene jutarnja meditacija… na trasi je sve što treba za duhovnu i fizičku okrepu. Ovo je pravi hod za život.

Rok za prolaz staze je 24 sata, a uvjet za dolazak je imati nešto hrane i tekućine, lampu, mobitel i par eura. Že100ko je dio Gelender Cafe kružoka, a to znači da se primaju i šire samo dobre vibracije. Nervozni, neiskusni i neuravnoteženi sportaši, oprez!

Nudi se nekoliko varijanti prolaska staze (brzo, aktivno, umjereno, ugodno) pa svatko može izabrati svoj tempo. Mitski i opjevani Smireni PelotonTM u pravilu se kreće brzinom od cca. 4-6 km/h i prima sve zainteresirane. U redu, SP nije baš kompaktan i svakih pola sata mijenja strukturu, sklon je pretumbavanju i povremenom nedokučivom zastajkivanju te ponekad završi na par minuta u nekom jarku, ali uvijek se nekako dokotura do cilja.

Hrane na stazi nema, a punjenje mijehova, boca i bačvi moguće je kod špine u Griču (jutarnji i dnevni prolaz), u Sošicama kod Radića (tradicionalna neformalna tranzicija za kavu i popravljanje čarapa) i pred finiširanje u domu Oštrc (Veliki Dol (ne) radi?). Ako kalibrirate prolaz kroz Dragonošpolis u primjereno vrijeme, Brkin Superkombi Cash & Carry Shop je opcija za obnovu zaliha.

Tko iz bilo kog razloga ispadne iz igre neka pogleda vozne redove busa ili neka ima spremne planove B i C (familije, Uber, poznanici, privatni helikopteri…). Že100ko ne nudi UTMB kamenje ni ITRA sipar, ali važnije je da bez finishiranja ovog događaja nema otvaranje rampe za ulaz u elitni i snobovski panteon no-lifera.

Za 23.9. otkaži odlazak na špicu/roštilj/vjenčanje, rezerviraj mjesto na stazi do 15.9. preko adrese uprigelender@gmail.com, prošetaj se najboljom stazom na svijetu, impresioniraj ekipu na Stravi i uživaj u post-Že100ko transu (drži preko 7 dana od povratka na Vugrinščak).


Komentiraj

E-mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *