STUDIJA O ZABAVI U HRVATA I ŠIRE, SMISAO ŽIVOTA NIKOLE STAMENIĆA, KAO I NAJAVA MRAK KOMBINACIJE 2, PAČE I JUTARNJE GELENDER LIGE 3

Jeb’o te riža, koji naslov! Kakve sve nabrojeno ima veze jedno s drugim? Čitaj pa ćeš saznat! Možda, ne garantiram. Za smisao života Nikole Stamenića već smo čuli da ne postoji – zato krenimo na prvu stavku iz naslova (tko promijeni naslov, kuga na njegovu/njezinu kuću!): hoće li čitanje ovog teksta biti izgubljeno vrijeme? Ako ne pročitaš, nećeš saznati. Ako pročitaš, možda nećeš ni tada. Ili možda tek kad kreneš u potragu za izgubljenim vremenom. Koja je alternativa čitanju ovog teksta? Svekolika, a opet svedena na… Na ono što slijedi – zašto je život lijep? Lijepo je biti, gledati, slušati, osjećati, mirisati i sve to zajedno. A što je sa zabavom? Hm, da vidimo… Vodi me u disko? Pij, puši, smrdi, flertuj, pleši, slušaj muziku. Idi s dečkima u birtiju? Pij, puši, smrdi, deri se, podriguj, gledaj utakmicu/teletekst jer čekaš rezultate za listić iz kladionice. Bavi se sportom? Trči, vozi, skači, pucaj, dribljaj, ubacuj, gađaj, plivaj, sviraj kurcu? Igraj poker? Bleji u ekran, gubi pare, igraj s dečkima, gubi pare, smrdi, gubi pare, podriguj, gubi pare. Gledaj TV? Bleji, sjedi, žderi, puši, debljaj se. Igraj društvene igre? Druži se, baci kocku, pobijedi, izgubi, smij se. Drogiraj se? Puši, šmrči, gutaj, pikaj, umri. Igraj igrice? Sjedi, kupi deblje naočale, bleji, kupi deblje naočale, pucaj, deblje naočale, zatupi, naočale, žderi, deblje. Kazalište? Kino? Bleji, plješći, sjedi, ustaj, pauza, sjedi, cuga, puši, marš kući. Seks? Hm… Žena? Bila lepa kao Lukić ili majska ruža, pametna kao Curie, zabavna kao Jovanka Broz, bogata kao Veronika Lujza, mlada kao rosa, dosadi, traži drugu. Isto je i s frajerima, da se razumijemo. Ima još? Prosvijetlite me. Dobro, naravno da ima, no je li jedan oblik zabave smisleniji od drugog? I tko će to procijeniti? Valorizirati? I koga je briga ako to netko i učini, pa makar to bila institucija nad institucijama?
Čemu ova tirada? Zato što Nikola Stamenić (priča u trećem licu, uuuuuuuuu) misli da je noć na Sljemenu jedan sasvim neobičan i poseban oblik zabave. Ništa vredniji od gore spomenutih, no možda u nekome izazove sasvim nove, još nedoživljene osjećaje. I sve to u kombinaciji s utrkom, nadmetanjem s drugima i sa samim sobom. Jutros je s Jadranskog mosta baš lijepo bilo vidjeti mnoštvo kajakaša na Savi. Tako je u sljemenskom mraku lijepo vidjeti pregršt lampi koje jure prema nekom od ciljeva. Dođi, pozdravi se, kreni, dahći, goni krijesnicu-utvaru ispred sebe, bježi od iste takve spodobe iza sebe, ostani sam/a uz topot svojih koraka i vlastito dahtanje, boji se mraka, duhova, životinja, izgubi se, pronađi se, uđi, popij, pojedi, smij se, lagano se vrati doma i utoni u sladak, umorni san ispunjen sljemenskom noći.
Onda se vrati u realnost i pokušaj razumjeti Sabljinu zavrzlamu. Puno je lakše shvatiti JGL 3. Svaka prva srijeda u mjesecu kroz cijelu godinu u 5 i 30 ujutro, 12 kola, za puni plasman u ligi potrebno ih je pohoditi 6. Tko skupi 5, bez obzira na bodove automatski je rangiran ispod onog tko ima 6 ili više. I tako dalje prema dolje. Sistem bodovanja po kolima istovjetan je onom iz JGL 2 – nekadašnje bodovanje u skijaškom svjetskom kupu. Doživi zoru na Sljemenu svaki mjesec na drugom mjestu!
MK 2 je, za razliku od JGL 3, puna komplikacija: sastoji se od 8 kola, 6 večernjih i 2 jutarnja (prva dva kola JGL poklapaju se s prvim i šestim kolom MK, što znači da jednim nastupom dobivaš bodove za dvije lige). Sve trase pojedinih kola objavljene su na blogu sljemegelender.blog.hr. Ukoliko se nakon jutarnjeg kola pojaviš i na onom večernjem, za što imaš priliku dva puta, dobivaš 50% bodova više za dotičnu kombinaciju (ako si u ta dva kola skupio 10 bodova, piše ti se 15). No, to nije sve. Sablja se potrudio dodatno zakomplicirati stvar, pa bi skraćenica MK slobodno mogla skrivati i naziv Mrak komplikacija. Naime, muški će kombinatorci (žene će biti u jednoj ligi) biti podijeljeni u dvije lige. U prvu ulazi prvih deset s prošlogodišnje Mrakače + pokoji wild card za sljemenske institucije poput npr. Ferre. Da bi se mogle odrediti lige, uvedene su predprijave. Ostali ulaze u drugu ligu, a svoj status prvoligaša mogu izboriti osvajanjem prvih mjesta u drugoj ligi (točan broj po ligama i način bodovanja bit će određen na početku lige), kao što će i neki od prvoligaša svoj status izgubiti slabim nastupima u prvoj ligi ili jednostavno nedolascima. No, ni status drugoligaša za MK 3 nije zajamčen. Broj drugoligaških mjesta je ograničen, tako da će dio ovogodišnjih drugoligaša s dna poretka preseliti u treću ligu na MK 3, uz priliku da 2010. povrate svoj drugoligaški status, 2011. izbore prvoligaški, 2012. postanu pobjednici, a 2013. pobjednici Kupa prvaka europskih Mrak kombinacija. Ako nekome nije dovoljno jasno, vrlo rado ću sve ponovo objasniti usmeno, uz mnogo strpljenja, ponavljanja, ako treba i crtanja. Mogućnosti su neograničene. Granice postoje samo na… granici.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.