Istra

Prije dvije godine (da budemo precizniji- 23.5.2010.), bio sam dio ponosne skupine koja je prešla trasu od Bresta (nad Buzetom) do Plomina, spojila Ćićariju i Učku i usput se bez švercanja popela na niz lijepih vrhova.  Došlo je vrijeme za osvježiti sjećanja i proći tu stazu ponovo u solo aranžmanu. Sredio sam logistiku i u 6 ujutro krenuo iz Bresta. Oko 59 km i nešto manje od 11 sati kasnije kod Dorine u Plominu. Trasa: Brest-Žbevnica- Trstenik- Gomila- Orljak- Korita- Veliki Planik- Poklon- Vojak- Kremenjak- Šikovac- Sisol- Plomin. Sve isto kad i 2010. osim što se nisam penjao na Brajkov vrh i što sam se sa Sisola u Plomin spustio kao gospodin a ne preko vrha Lanišće. Osim toga, još sam s ceste na Šikovac iz znatiželje išao cijelo vrijeme markiranim putem (par minuta duže) koji najprije vodi za Kožljak.

Imao sam malo gubljenje i posljedičnu tvorbu fraktala u glavi u šumi prije spuštanja na put prema Orljaku. Tamo se očito rijetko hoda, markacije su nepouzdane i rijetke, pa sam nakon 10 minuta zurenja uokolo digao ruke od jalovih rabota i prema smjeru se na divlje spustio na put. Ispalo je dobro iako je bilo malo prisilnog makijarenja.

Ćićarija i Učka su stvarno izvrsna brda. Raznolik teren na relativno malom području s dosta uspona/silazaka, ali i puno prilika za čisto trčanje.

Sreo par ljudi prije Planika, nešto na makadamu do Poklona, na Vojaku i kod Male Učke. Dalje na grebenu do Plomina nikoga. Razveselio me susret s kvarnerskom legendom Blečićem na kojeg sam naletio kako trčkara blizu Poklona… skoro smo se izgrlili.

Dosta vruć dan ali je barem prijepodne puhao i vjetar tako da je bilo sasvim OK, iako bi u slučaju da je ovo bila utrka bilo dosta ranjenih (vidim Ćevapa i Elvira kako u smjenama kupe posrnule na onom makadamu ispod Male Učke). Poslije sam se ušuljao među turiste na plaži, kao morž bacio u more u Mošćenićkoj Dragi i zaokružio lijep dan.

Uglavnom, ako druge godine Istrijani zagrizu i naprave mega utrku (Umag-Labin/Skitača?), ide se obavezno (bilo bi dobro da se staza označi gdje treba, da to bude čisti trail pa da dođe dosta čistih trkača koji se inače ne bi pojavili na treku).

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Istra

 1. Jeans Jazz says:

  Za mega gram sam pametniji čitajući ovaj izvještaj. Prvo čestitam na poduhvatu i nadam se da će poslušat tvoje vrijedno hodanje i sagledat tvoju milu ideju. Živio i takav nadživio

 2. batica says:

  Pa zašto se niste izgrlili 😀

 3. Jeans Jazz says:

  U Istri na majlerici bum mukkija zagrlil. Majke mi 🙂

 4. mukki says:

  Dogovoreno. Dosta je bilo susprezanja od iskazivanja osjećaja u javnosti.

Komentiraj

E-mail adresa neće biti objavljena.