Nominacije

„Ima dana“ ili „Carpe diem“? „Stignemo“ ili „Hoću sve sad“?

Neovisno o tome kojoj školi razmišljanja pripadate karakterom i afinitetima,  evo par ideja za re-kreaciju koje bi mogli i trebali realizirati u (skoroj) budućnosti. Utrke su fora ali promatrane iz nekog šireg konteksta ponekad su ograničavajuće, a uradi-sam pristup je prava stvar.

Dakle, po neobaveznom redu:

PUT BRANKA LONČARA

Branko Lončar bio je legendarni planinar HPD „Platak“ (prema podacima iz starih brojeva Hrvatskog planinara, sudjelovao je u gradnji i obnavljanju domova na Platku i Snježniku, a potaknuo je i rad markacista koji su označili i sredili hrpu staza na širem riječkom području) nakon čije je smrti (1999.) ekipa prijatelja i poznanika u znak sjećanja sredila divnu kružnu stazu. Tura je Platak- Snježnik- Mirnjak- Guslica- Planina- Jelenc- Gornji Medvejci- Veliko Snježno- Platak. Znam da se na dosta tih lokacija već naveliko hodočastilo, ali ne mogu vjerovati da tu turu još nikad nismo prošli u komadu i s guštom. Mislim da bi i prijateljske družine iz Istre i Rijeke isto bile za. Možemo nešto spontano iskemijati, šetnja ili ganjanje po izboru po našem običaju, mjerimo si sami vremena itd. Za?

RAVNOGORSKI PLANINARSKI PUT

Predsjednik udruge i ja smo lani u lipnju (pedantni analitičari će primjetiti: 26.6.) imali namjeru obići trasu Ravnogorskog planinarskog puta. Oboružali smo se dobrom voljom i opisom staze od prije 30 i nešto godina. Kartu nismo imali pa unatoč nabijanju zavidne kilometraže i nenamjernom obilasku lokaliteta na koje valjda prije nas nitko nije kročio nismo sve to odradili do kraja. Nekih sat vremena nismo imali pojma gdje smo. Staza je dosta kaotična i primamljiva: put je više-manje neodržavan, markacije su problematične, a kruna svega je to što postoje dva najviša vrha Ravne gore oko kojih se i planinari natežu (mi smo bili na jednom)… sve skupa je dobra avantura. Preporučljivo! Start: selo Donja Voća sa cca. 2,5 km asfaltnog zagrijavanja do špilje Vindija.

Dobar smjer!

VELEBIT JUGOISTOK

Hm… od Svetog brda preko Tulovih greda do Crnopca i dalje prema… ne znam… Zrmanji/Obrovcu? Primamljivo. Jedan od mojih sportskih idola je svojevremeno iznio ideju da se V140+ treba produžiti do Obrovca, što u principu ima smisla, ali neka nam V140+ ostane kakav je, a ovaj jugoistok može upasti kao dobar bonus. Taj dio Velebita nam je svima najmanje poznat i tu bi sigurno bilo zabavno. Mine nisu problem ako se drži cesta/staze. Netko bio na Crnopcu/ stazi Malog princa? Ja sam vidio samo fotografije i izgleda izvrsno- nešto kao MPP.  Razmisliti za drugu ili neku drugu godinu, može?

PROJEKT

Projekt nam je životno dostignuće i ideal, pa za njega nije dostatno par rečenica i natuknica.  Zaslužuje poseban maxi upis. Obećajem post i očekujem raspravu. Ako to nikad i ne odgulimo ili ako dođemo samo do Bosiljeva, nema veze. Osim toga, ne znači da ne možemo drobiti gluposti i trkeljati.

 

1M

Na Medvednici znamo svako drvo, ali koliko sam upućen, 1M još nije odvaljen.

Kad idemo?

Kilometraža je valjda negdje oko 50 km a la Traversa, no staza je zahtjevnija zbog više pentranja i manje bezbrižnog trčkaranja. Inače, lome se koplja da li staza završava u Vugrovcu ili je potrebno još tabanati do Sesveta, no o tome ćemo kad krenemo. Mislim da je do Vugrovca sasvim dosta.

ĆIĆARIJA/UČKA

Potaknut lanjskim prelaskom ture Brest-Plomin (noćno prehodavanje vrha Lanišće pred kraj uključeno u ponudu) u spontanoj (ne)organizaciji Ad Natura stožera i ćaskanjem sa (ne)zainteresiranima, mislim da bi bilo fora odvaliti turu od Buzeta do recimo… Labina? Buzet- Žbevnica- Orljak- Korita- Planik- Poklon- Vojak- Sisol- Plomin- Standar- Rabac- Labin.

Ha?

HA?

Uvjeren sam da bi se našla kritična masa ili barem dvoje-troje ljudi za pohod. Ovo bi bilo super za ganjanje i ostvarivo za odvaliti bez pomoći lampi. Eh da, ova trasa ulazi u kategoriju KVLT.

Eto.

Ovdje sam se koncentrirao samo na domaju, nema onih perverzija o kojima se pričalo po kuloarima, a koje će netko možda i odguliti (npr. Paklenica- Ogulin, Traversa-Reversa), a nema ni onih lokacija o kojima se također tu i tamo šuška (Papuk, Ivanščica), no otvoreni smo za sve opcije, ne? Ionako smo u ovom na duge staze, a ako je tako, onda znači da ipak ima dana i sve se stigne. Bez nervoze i rutinski u kategoriju 65+.

Toliko za sada… proljeće je, puno cvijeća i mirisa, slobodnije kretanje, pa u tom duhu evo i nečega s puno dinamike, ritma i zvukovlja… UPRI!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

8 Responses to Nominacije

 1. Bati says:

  Sve je to super, ali kako sam pod dojmom Istratreka i Žbevnice, s koje, poradi sulude ambicioznosti, nisam bacio nijedan pogled, jako mi se sviđa ova Ćićarija-Učka opcija. Rujan?

 2. mukki says:

  Prodano.
  Nego, daj se dogovori sam sa sobom jesi li Istratrek ove godine išao laganini ili suludo ambiciozno :)?

 3. ferro says:

  zimi ’94 smo nas 4 iz PDS Velebita prehodali stari IPP (start na Slavniku u SLO, iznad Kopera), to je i moje prvo ozbiljnije planinarenje uopće. Nešto o ovoj predloženoj ruti je pisao i jedan bloger http://mcind.blog.hr/2009/08/1626594359/istarski-planinarski-put.html
  Lijepa tura, možda bi i mene zanimala bez snijega ovaj put

 4. p.o.s. says:

  Istarski je super!

 5. mukki says:

  OK, tako je glasao Gelenderski žiri.
  Istra: 12 bodova.

 6. kow says:

  ja sam bio lani na ćićarun-u i hoću opet!
  također, crnopac me mami već jako dugo. čekam kritičnu masu.

 7. apaliska says:

  Evo, ako nekoga zanima lagana Velebit simulacija (sa duplo manje visinske razlike) Buzet – Žbevnica – Orljak – Planik – Poklon – Vojak – Bodaj – Šikovac – Sisol – Plomin – Standar – Rabac – Labin, mi si planiramo laganu šetnjicu sljedeći petak (27.06.), start u 18:00 iz Buzeta. Pa ‘ko voli nek’ izvoli 🙂

 8. mukki says:

  To je ta šetnjica… ja ne mogu, ali možda se netko pridruži.

Komentiraj

E-mail adresa neće biti objavljena.