Knjigu sam naručio prvih dana prodaje i ubrzo ju dobio. Žao mi je što nije izašla bar dvije godine ranije. U svojim triatlonskim počecima sam prvenstveno usmenom predajom skupljao znanja. Tu postoji jedan nedostatak, a to je ograničena količina pamćenja podataka, kad je nešto novo i kad ne znaš kako to zapravo izgleda. Nakon toga sam malo čitao s weba i na kraju sam kupio “The Beginners Triathlon Guide” by Ken Maclaren. Ta knjiga je dobro došla kao početnica, pa i sada mogu tamo naći dobar savjet, no ova knjiga na hrvatskom jeziku je sasvim nova dimenzija.

Da sada ne prepisujem sadržaj knjige, spomenut ću da možete naći discipline triatlona s pripadajućim duljinama, osnovne pojmove i principe treninga. Postoje i poglavlja za specifičnosti žena u sportu i djece u sportu.
U poglavlju o plivanju ima detaljan opis tehnike plivanja. Meni taj dio, koliko god ga čitao, ne pomaže, ako to već nisam radio, a daleko od toga da opis mogu zapamtiti i prakticirati na bazenu. Tu je uloga živog trenera u bazenu nezamjenjiva. Dobar dio tog poglavlja su mi savjeti o taktici i neoprenskom odijelu.
Biciklizam je relativno kratko poglavlje, ali meni vrlo interesantno. Dio toga sam saznao već ranije, ali bilo bi mi izuzetno korisno da sam to znao prije dvije godine. Imam i knjigu “cestovni BICIKLIZAM, periodizacija i trening” od J.Friela, no, ona mi je prekompleksna i predetaljna. Treba mi nešto što mogu razumjeti, a tu je knjiga “Triatlon”, po meni našla pravu mjeru.
Poglavlje o trčanju nije predugačko, a daje osnovne informacije o trčanju i treninzima, sasvim dovoljno da početnici i srednje iskusni trkači (u koje se i sam ubrajam) imaju što pročitati i unaprijediti svoje treninge.
Tranzicija, još jedno poglavlje zbog kojeg žalim da knjiga nije ranije izašla. Ima dosta opisa, koje sam i sam stavljao u svoje opise utrka na blogu.
Poglavlje “Vježbe snage” sam relativno brzo prelistao, jer na žalost, ne radim nikakve dodatne vježbe snage. Prelistao bih poglavlje i puno brže, da nema puno slika lijepe plavokose djevojke u polutami. 😛 Na samom kraju poglavlja je par stranica o opremi. Opremi za plivanje, biciklizam, trčanje te pojašnjenje o građi stopala i odabiru tenisica za trčanje. Osnovno, ali korisno početnicima.
U poglavlju “Ozljede na triatlonu” su autori “došli na svoje”. Većinom su medicinari, detalje možete pročitati u knjizi, te su lijepo opisali poteškoće vezane za svaki sport. Poglavlje sam brzo prošao, izbjegavam vizualizacije ozljeda i asociranost u stanja ozljeđenosti.
Pravilna prehrana je poglavlje u kojem mi još uvijek stoji kartica kojom označavam stvari koje valja čitati često. Vrlo zanimljivo poglavlje o unosu tekućine, grčevima, ali i s korisnim savjetima za prehranu na dugačkim utrkama, konkretno za IronMan. Tu bih dodao da nedostaje hladno pivo i pizza nakon utrke. Tijelo voli nagradu nakon velikih napora. 🙂
Slijedi poglavlje s programima treninga. Tu su programi od sprint triatlona za početnike do IronMana. Autori su tu potrošili 60 stranica na programe. Mislim da bi bilo praktičnije da je to stavljeno kao dodatak knjizi, koji se može posebno koristiti, kao nekakav radni kalendar ili u formi nekakvog nosača podataka (CD/DVD/USB) na kojem bi bile datoteke, koje se po potrebi mogu koristiti za radno planiranje. To je moje mišljenje, jer ne znam ništa o tehničkoj izvodivosti i troškovnoj strani izvedbe.
U knjizi postoji i Dodatak. Iz tog Dodatka bih posebno izdvojio Zone otkucaja srca, jer pazim na broj otkucaja kod svojih treninga. Vrlo su zanimljivi i Testovi za određivanje laktatnog praga, što bih jednom trebao napraviti te Ispravno postavljen intervalni trening.

Zadovoljan sam knjigom, vrijedi novce koje traže i preporučio bih svakom triatloncu i triatloncu wannabe-ju da si ju uzmu kao literaturu za duge zimske dane, kad vam se ne da ići na hladno ili dok se vozite tramvajem na posao. Naravno, dobra je za čitanje dok čekate svoje kolege koji su na dugim utrkama. Kao što sam napisao, postoje poglavlja koje će biti interesantna i duatloncima, trkačima i ostalim multisportašima.