Poreč triatlon je natjecanje koje ima svoje tek drugo izdanje, no primjećujem visok stupanj profesionalnosti. Prva stvar je prijava preko neta, uplata preko neta i različita startnina ovisno o datumu prijave/uplate. Podizanje broja je organizirano dan ranije i prošlo je bez ikakve gužve. Expo je mali, no sasvim dovoljan za veličinu natjecanja i imaju što je potrebno. Već par godina gledam jednu zanimljivu novotariju, kompresijske čarape odnosno kompresijske navlake za potkoljenicu pa je sada, uz popust od 20%, došao trenutak za kupovinu.
Bitno je napomenuti da je ovo natjecanje Otvoreno prvenstvo Hrvatske u dugom triatlonu.

Ranojutarnje plivanje na 2. Poreč triatlonu

Plivanje
Ustao sam u 5:00, a stvari sam u tranziciji ostavio dok je bio potpuni mrak. Buđenje dana sam dočekao na plaži s puno ljudi-tuljana. 🙂 Predivna scena i osjećaj. Temperatura zraka je bila 13 stupnjeva, a mora 20 stupnjeva Celzijusa (netko je spomenuo i 22 stupnja). Vrlo ugodno za ulazak u more.
Startalo se u 4 “vala”. Ja sam bio u trećem s Age Group muškarcima. Start je bio u 7:10.
Neoprensko odijelo je dobilo rupu na MoraviaManu pa sam ga pokrpao, no, očito loše, jer se rupa pojavila prije nego što sam ušao u more. Ova priča se nastavlja.
Vrijeme je za start. Iz nepoznatog razloga, odlučio sam se za loš početak, stao sam u zadnje redove, gdje mi definitivno nije mjesto. Ta greška me je koštala na par načina.
Počnimo s činjenicom da je ispred mene bilo puno natjecatelja te nisam mogao ni početi plivati bez čekanja, a kad sam počeo, vrlo brzo sam udarao po tuđim nogama. Tu je bilo dosta izmjena udaraca, tako da se sjećam da sam nekoga pogodio prstima u glavu ili vrat.
Nakon možda 200 metara me je netko udario nogom u ruku (netko od “žabičara”) tolikom snagom da je “odvalio” Garmina, koji sada leži na dnu Zelene Lagune. Ovo je u samom početku postala skupa utrka za mene. Relativno brzo sam shvatio da ću ovu utrku raditi po osjećaju, a ne po satu.
Time: 0:38:06

T1, nakon plivanja, a prije bicikliranja.

T1
U trku prema tranziciji skidam neopren (gornji dio). Gubim vrijeme na brisanje nogu i ostale radnje koje su dio moje tranzicije. Tu dolazi i Vitja pa dajem kratku izjavu za medije.
Time: 0:03:42

Bicikl
O dužini i nadmorskoj visini staze se raspravljalo na društvenim mrežama, a kako sam ostao bez Garmina 310XT, stazu ću smatrati dugom 86,5km s postignutom visinom od 660 metara. Vozili smo 4 kruga, a sama cesta je bila kvalitetnija nego prošle godine. Staza je bila zahtjevna, valovita s čestom izmjenom uzbrdica i nizbrdica pa sam vidio nekoliko natjecatelja koji su popravljali lance i imali problema s prijenosom.
Sažetak prva dva kruga je “tko me je vidio, taj me je dobio”. U druga dva kruga sam uspio uhvatiti nekoliko vozača koji su “pukli” ili kojima je prijenos zakazao. Na kraju sam se i opako približio Gordanu Z. (predsjedniku TK Zagreb), koji je prije toga imao značajnu prednost.
Što se tiče draftinga, bilo je toga i ove godine, jedna grupa je preživjela do samog kraja, no, moram napomenuti da sam vidio da su suci radili svoj posao. Bilo je trenutaka kad sam i ja bio u manjoj grupi, što u zavjetrini, što na čelu kolone. Čak i kad nema zavjetrine, činjenica da vidiš nekoga ispred sebe ili iza sebe djeluje poticajno i tu je svakako prednost nego kad si sam na stazi i kad umor počinje raditi svoje.
Time: 2:53:12

T2
Ovdje se nema kaj pametno napisati, vraćanje bicikla na stalak, skidanje kacige i sprinterica, obuvanje tenisica i kape te pokušaj da shvatim kuda treba istrčati na trčanje. Suci su ljubazno pomogli.
Time: 0:01:47

Trčanje

Trčanje
Trčalo se 4 kruga po 5.300 metara. Staza lijepa, djelomično u hladu te lagano valovita što se osjeti u drugom dijelu utrke. Okrijepe dobro postavljene i zadovoljavajuće opskrbljene (naranče, banane, voda, izotonik, kola).
Nakon izlaska iz tranzicije sam vjerojatno počeo brzo trčati te sam vrlo brzo prestigao Gordana Z., no, ne zadugo. Stegnuli su grčevi u potkoljenicama. Teško je reći, jesu li više boljeli prednji bočni mišići ili oni otraga. Prvo usporavam pa hodam, da bi na kraju i stao. Stajem i prstima pritišćem neke bolne točke na mišićima. Čekam da pametniji popusti i onda polako nastavljam. Tek pred kraj prvog kruga grčevi popuštaju. Ovi problemi su mi došli kao budali šamar. Ipak se smatram trkačem i nerado imam ovakve probleme na trčanju. U drugi krug ulazim u boljem stanju. Treći i četvrti krug sam odradio u odličnom tempu (obzirom na ranije okolnosti) te ponovo prestigao Gordana Z., koji me prestigao dok sam imao krizu.
Time: 1:56:52
Avg pace: 05:31 min/km

Cilj
Završio sam 169. od 242 natjecatelja (7 DNF), od toga 2. od 5 natjecatelja u M45 kategoriji na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u dugom triatlonu. Napokon se ostvario moj san da budem u prva tri na prvenstvu Hrvatske u dugom triatlonu. 🙂

Total time: 5:33:39

U cilju. Gotovo za danas.

Organizacija
Osvrnut ću se i na organizaciju utrke. Utrka je bila rano najavljena, što mi odgovara, jer volim isplanirati dovoljno unaprijed utrke i putovanja koja idu uz njih. Marketing je odlično odrađen te je došlo 325 natjecatelja iz 10 zemalja. Informacije su bile ažurirane na webu i na društvenim mrežama. Iskreno, meni je web rješenje nepregledno i teže sam se snalazio. Posebno bih pohvalio sigurnost zone tranzicije, gdje se vršila provjera ulaska i izlaska kao na ozbiljnim utrkama u inozemstvu. Kako bi se reklo, sve klip-klap. Čekam sljedeću godinu.

Rezultati:
Rezultati
Rezultati hrvatskog prvenstva pdf

Blog:
Poreč triatlon by Andrej Vištica
Poreč triatlon 1.9/85/20 by Žohar; to je 2013

Youtube:
Poreč triatlon 2014