Nakon nerealizirane prijave za Praški maraton i nedolaska u Zagreb na mnogobrojne utrke, prvenstveno Traversu, ali i Jarunsku duatlon ligu, te Brooks Run Happy and Green polumaraton, kao i 22. brdsku trku Sljeme, odlučio sam realizirati ovaj „pričuvni“ polumaraton.

Obzirom da sam s Pelcom izmijenio par poruka na FB glede cijena utrka u EU zoni, spomenut ću da je ovo jedna od najjeftinijih utrka na kojima sam bio. Startnina je 15 EUR, plus 1 EUR za bankovnu transakciju. Iznenadio sam se kad su me na prijavama tražili još 3 EUR za posudbu startnog broja. Kada sam vratio startni broj, vratili su mi 3 EUR. Iznenađenje je bilo prisutno, jer nisam pažljivo čitao raspis. Također, u prijavnom prostoru su prodavali sendviče, gelove, energetske pločice. Klub gleda kako ostvariti dodatnu zaradu. No, isto tako ću spomenuti da je klupska predstavnica, koja je najavljivala utrku, na start došla u BMW Z4. To je dvosjed, očito joj baš ne ide u životu. U nekim ranijim postovima sam stavio sliku kako taj klub (LCC Wien) ima više automobila, a jedan od njih je Mercedes. Svim dragim građanima Hrvatske koji pohode Sljemenove ili čije druge utrke sa startninom ispod 15 EUR, savjetujem da sa zahvalnošću platite startninu i ne prigovarate ako se čaj ohladio ili više nema kolača. Ovdje kolača – nema.

Na moje veliko čuđenje, ovaj puta nije bilo elektroničkog mjerenja vremena, nego se mjerilo bruto vrijeme. Podsjetilo me to na Žanu. Teško je izbjeći asocijacije. Baš kao i na hrvatskim utrkama, bilo je relativno malo natjecatelja. Ovo je proljetni polumaraton i memorijalna utrka Adi Grubera. Ne znam tko je Adi (Adolf) i zašto ima memorijalnu utrku. Trka je međunarodna, što znači da dolaze stranci, pretpostavljam oni koji žive i rade u Beču, kao npr. ja, a takvih nije malo, obzirom na multikulturalnost Beča. Kad smo kod asocijacija, nakon završetka drugog kruga i na završetku trećeg kruga, koji je ujedno i kraj utrke, najavljivačica je pročitala moje ime i rekla da sam gost iz Hrvatske. To me isto podsjetilo na meni omiljenog najavljača s hrvatskih utrka. 🙂
Update: Adolf Gruber je nastupio na Olimpijskim igrama u Melbourneu, Australia, 1956. godine na maratonu i bio je 23. s vremenom 2:46:20. Od drugih značajnih rezultata, ima dvije pobjede na Philadelphia marathonu (1963. 2:39:49 i 1964. 2:20:05).

Obzirom na jučerašnje, biciklističko “forsiranje Drine”, razmišljao sam kako odraditi današnju utrku. Jedna ideja je bila lagano, pa kasnije produžiti još par kilometara u treningu, a druga je bila probati držati tempo od 5:00 min/km. Naime, zatežu me vanjske tetive iza koljena. Pretpostavljam da je to od bicikla, od pokreta kada se pedala vuče (a ne gura).

Utrka
Kad smo krenuli, osjećao sam se čudno, kao da sam krenuo prebrzo i kao da sam maloprije sišao s bicikla. Glede brzine, bio sam u pravu, prvi km sam prošao za 4:40. Nakon toga usporavam. Prvih pet kilometara trčim, po planu oko 5:00 min/km, a nakon toga ubrzavam. Što se događalo sa sivom masom između mojih ušiju, nisam dokučio, ali sve neugodnosti, zatezanja, krutosti su nestale i “pružio” sam korak. Na 10. km se situacija stabilizira i opet sam oko 5:00 min/km. Nekada malo više, nekada malo manje, ali tu negdje. Shvatio sam da sam vrlo blizu rezultatu ispod 1:45, pa sam zadnja tri kilometra opet “stisnuo” i uspio ostvariti novo postavljeni plan. Na kraju, kada gledam prosjek, ne vidim da sam baš bio značajno ispod 5:00 min/km.

Broj učesnika je bio iznenađujuće mali. Bila je utrka na 7 km i 21,1 km. Žene koje su trčale 7 km su dobile i cvijeće za Dan majki. Nisam vidio jesu li to dobijale i polumaratonke, ali nadam se da jesu. Lijepa gesta, no kako su znali koje su majke, a koje nisu?
Update: sve žene su dobile cvijet.

Temperatura je bila 9°C i bilo je hladno, a tom osjećaju je doprinosio i hladan vjetar. U tim trenucima sam razmišljao o jučerašnjem “Run DNF or faint” polumaratonu u Zagrebu i bio sretan i zahvalan da je hladno. Ponekad čovjek ne zna cijeniti što ima, nego misli da je tuđa trava zelenija. Ja sam sve zahvalniji za travu koju dobijam, pa makar bila i sijeno. 🙂 Nisam „puk’o“. Sve je u redu. 🙂

Distance: 21.097 m
Time: 1:44:16 (službeno vrijeme je 1:44:25)
Avg pace: 04:57
Avg HR: x – opet problemi s Garminom, pa nisam stavio puls. Obećavam par postova o Garminu, ali dajte mi vremena da vidim razvoj situacije.
Max HR: x – opet problemi s Garminom, pa nisam stavio puls. Obećavam par postova o Garminu, ali dajte mi vremena da vidim razvoj situacije.

Rezultati:
Rezultati muški
Rezultati ženski