Willkommen in Berlin

Vjerojatno vam je jasno da je odlazak na utrke tek jedan od motiva za posjetu raznim gradovima. Bilo da se radi o Rimu, Lisabonu, Skopju ili Berlinu, osim samog trčanja, postoji radoznalost i želja da se vide drugi gradovi, ljudi, običaji i kultura.

Gužva na startu

Big Five
Počnimo s trčanjem, jer je to ipak „okidač“ zbog kojeg smo krenuli na put. Na kraj teksta ću staviti par linkova, gdje ćete dobiti više informacija te ću samo kratko spomenuti da Berlinski maraton spada u „Big Five“, pet najvećih maratona, te da je ove godine sudjelovalo preko 40.000 natjecatelja. Lako je napisati broj, ali puno teže je predočiti tu količinu ljudi i shvatiti veličinu tog događaja.

Zakonita kod zida

Zahvalnost
Kao što sam ranije najavio, ovaj maraton sam odlučio „posvetiti“ Zakonitoj, ali ne na način da to formalno kažem, nego na stvarni način, da budem pored nje dok ona trči svoj prvi maraton. Za mene to znači upis najsporijeg maratona, a kakav sam formalist i statističar, nemojte misliti da je to mala žrtva. S druge strane, osjećam to i kao oblik „vraćanja“ svih onih sati koje je provela čekajući da završim neku utrku ili da bude potpora u mojim prolazima po stazi, kao npr. na MoraviaManu. Spomenut ću da je „Zahvalnost“ (eng. gratitude) riječ koja se sve češće koristi u novovjekovnim duhovnim mislima, a ovo je moj pokušaj da ju realiziram.
Mogu to napisati i na drugi način: „Oko za oko, pasta za zube“, za one koji razmišljaju na taj način.

Jebensstrasse

Strategija
Prije maratona je Zakonita od dugih treninga uspjela skupiti jednu distancu od 20km, vikend kasnije 30km, nakon toga 36km, te 13km vikend prije samog maratona. Obzirom na svakodnevne obveze iza posla i neredovitost u treniranju, odlučili smo se na strategiju „8+2“, što znači 8 minuta trčanja i 2 minute hodanja. Taj način smo pripremali i u dugim treninzima na 30 i 36 km.

42. km

Utrka
Od početka smo krenuli štreberski po planu. Nije nimalo lako početi hodati nakon 8 minuta trčanja, pogotovo na početku dok svi oko vas trče i imate osjećaj da smetate i dok ste u punoj snazi, a ego vrišti od sramote. Do 30. km smo se držali plana, a onda je Zakonita zaključila da ima dovoljno snage da dionice trčanja povećamo s 8 minuta na 5 km. Hodajući dio smo „odrađivali“ na okrijepnim stanicama.
Cijelo vrijeme se osjećala dobro, čak je i sama začuđena, kako je to lako prošlo.
Do približno 25. km s nama je bila i Maja 5, koja se priključila Žani.
Što se tiće rezultata utrke, mogli smo završiti i nešto brže, da se nismo slikali putem, no oboje smo zadovoljni postignutim rezultatom.

Zakonita i grafit

Berlin sa Berlincima
Divan grad. Sviđa mi se opuštenost kojom zrači, a istodobno, sve funkcionira. Priznajem da sam zaljubljen u taj grad. Smješno bi bilo da sada analiziram zašto je to tako. Jednostavno, osjećam privlačnost i pozitivnu vibru.
Divan spoj ono malo staroga što je ostalo i novoga koje se divno uklopilo.

Kreuzburger

Kreuzberg, vatre na ulicama
Posjetio sam Kreuzberg, četvrt Berlina koja je poznata po alternativnoj sceni, turcima, šarenilu. Nekada davno, jako davno, Xberg je bio poprište sukoba punkera, turaka i policije. Tada davno sam maštao o tome da živim u nekom squat-u, gmižem s punkerskom ruljom i palim vatre na ulicama.
Primjetio sam da mi se u životu snovi ostvaruju. Često s velikim vremenskim odmakom, ali se ostvaruju.
Evo me u Kreuzbergu. Sretan sam. Osjećam radost kao da mi je 18 godina. Osjećam vatru koja teče mojim žilama.

Žohar kod zida

Punk’s not dead
… iako možda tako smrdi.

Bicikli kod Warschauer

Tražio sam Žoharov Berlin.

Plava birtija kod Hackescher Markt

Našao sam ga!

Stubište s grafitima

Jednom, ako, ili možda ipak, kada, … odlučim izaći iz financijskog ropstva na koje sam pristao, … možda ćete me moći naći negdje na Berlinskim ulicama, …

Skulptura u dvorištu

… kako stvaram, kreiram, izražavam sebe, …

Grafit

… kako živim!

Distance: 42.195 m
Time: 4:38:26
Avg pace: 06:36
Avg HR: 134
Max HR: 151

Rezultati:
Rezultati

Blogs/web:
Berlinski maraton 2012 – AK Sljeme, teaser
Das ist Walter – AK Sljeme, summary
It’s just another day for you and me in Parad… Berlin 🙂 – Brooks Running Team, by Simke

Video:
Berlinski maraton 2012 by Dragan Janković