X duatlon 12/13 – 1. kolo - u vodi

Postoji nekoliko liga, koje su mi jako privlačne, jedna od njih je zimska XD (kros duatlon) liga. Ove godine je Vitja preuzeo organizaciju, izmjenio stazu, napravio dobru marketinšku pripremu i jedva sam dočekao subotu.

Dan ranije sam prošetao do kritičnog mjesta, a to je šumica na istočnom rubu RŠC Jarun, koja je poplavljena. Tada nisam znao koliko je visoka voda, no prije početka je Vitja rekao da je do ispod koljena. Ja sam mislio da će se taj dio zaobići, da će se napraviti alternativna ruta, no, alternativa je u ovom slučaju imala svoju cijenu, a to je dodatnih 2 minute na rezultat.

Trčanje
Nakon što su mlađe kategorije odradile svoju utrku, u 10 sati (s malim zakašnjenjem) je počela utrka za odrasle. Avantura je počela. Do nasipa smo trčali po livadi, a na polovici livade je bila veeelika lokva, tako da sam prilično brzo bio mokar i shvatio da nema razloga da se štedim kasnije. Na trkačkoj stazi smo imali uspon i silazak s nasipa, kasnije uspon na brdašce na koje ćemo se vratiti kasnije s biciklima. Najteži dio trčanja je bilo trčanje po šljunčanoj plaži. Nagib, šljunak koji se miće i troši snagu su nas dodatno usporavali i trošili. Još negdje na nasipu sam počeo osjećati bol u bicepsu desne noge, no nisam se htio uskratiti za ovu utrku. Ako će biti problema, vozit ću polako i rekreativno.

MTB
Nakon tranzicije sam probao uhvatiti grupu na asfaltu. Bol u nozi je nestala. Uspješno sam savladao uspon na nasip, iako to nisam uspio na treningu. Na nasipu se stvorila grupa (na način da su me dostigli) i uz par izmjena na čelu, ostali su se (uključujući mene) šlepali. Nakon silaska s nasipa, uskoro dolazi ulazak u „čarobnu“ šumicu. Tijekom vožnje po nasipu, razmišljao sam kako „odigrati“ šumicu. Ići ravno po cesti i dobiti 2 minute bonusa ili ići kroz šumicu, kroz duboku vodu, riskirati pad, smočiti i oštetiti bicikl i potrošiti više od 2 minute.
Kako je sva ekipa ispred mene skrenula u šumicu, ni ja se nisam više dvoumio. Avantura je osigurana. Bilo je šokantno kad vidiš kako ideš sve dublje i da su stopala i potkoljenica potpuno u vodi, ali jednostavno te nosi. Radost je. Zanimljivo je. Puknuto je!

X duatlon 12/13 – 1. kolo - u vodi

U toj vodi me je jedan natjecatelj čak pretjecao, jer sam bio previše oprezan (čitaj: papak). Na izlasku iz vode je bilo teško mijenjati brzine. Nahvatalo se dosta lišća u mašinicu, pa je promjena prijenosa potrajala. Vozimo prema otoku. Prošlih sezona je to bio najuzbudljiviji dio. Sada mi je nekako običan. I dalje smo u grupi i držimo dobar tempo. Nakon otoka kočimo kod rampe, a Stršljen komentira da nas se čuje k’o da idemo na svatove. Kočnice su opako škripale. Nadalje je put bio zanimljiv, ali nakon jezerca u čarobnoj šumici, teško je nadmašiti doživljaj.
Ja polako počinjem zaostajati za grupom.

Trčanje
Nakon što sam petljao sa satom, počinjem trčati. Ponovo osjećam bol u nozi. Sada imam samo jedan kilometar, to mogu i prepuzati, ako treba. Na polovici, kod okreta smo svi malo kratili, jer su „vrata“ za okret bila potopljena. Opet šljunčana plaža na neko vrijeme. Koliko god bilo fora, toliko je i naporno. Umoran sam i prestiže me mlađi trkač.
Svejedno, u cilj ulazim u prvoj polovini natjecatelja.

Okrijepa
Standardno dobra juha i topli čaj u organizaciji TK Zagreb. Organizacijski je utrka podignuta na novu razinu i čestitam ovogodišnjem „spiritus movensu“ Vitji, ali ne treba zaboraviti i ostale koji su sudjelovali u ostvarenju ove trke, kako prethodne organizatore tako i volontere.
Na utrku je došlo 50 natjecatelja u „odrasloj“ kategoriji i čini mi se da je time postignut novi rekord na ovoj ligi.

S nestrpljenjem čekam slijedeće kolo i uzbuđenja koja će nam pružiti staza i vremenske prilike.

Total time: 0:46:27
Avg HR: 169
Max HR: 180

Raspis:
Raspis

Rezultati:
Rezultati

Blogs/web:
Najava X duatlon lige u Zagrebu – 3sporta.com
Duatlonici na Jarunu trčali i vozili bicikli – zagrebancija
X- DUATLON 2012/13 – by Dalibor Vukašinović (BK Dugo Selo)
Prijemni ispit prošao, sada slijede kolokviji – 9 more to go…

Galerije:
Boris B.

Video:
Clip u vodi
X duatlon 12/13 1. kolo