Zohar u Jaski

Umjesto treninga, evo me na još jednoj utrci. Prvi puta sam na Jaskanskom polumaratonu i jedino što znam je da je brdovit. Dobro, znam i da bi staza trebala biti dugačka 21,1 km.
Osim samog polumaratona, tu je i utrka za djecu, koju je trčala Najmanja (1km) u društvu s Majinim sinom i utrka građana na 5km, koju su trčale Maja P. i Zakonita. Dakle, zabava za cijelu obitelj i prijatelje. 🙂
Prvo sam pratio Najmanju na njezinoj utrci. Prije početka sam joj dao upute, a onda sam ju pratio da vidim kako će ih realizirati. Bio sam zadovoljan realizacijom, iako primjećujem da joj nedostaje treninga.

Trkači na 5km i polumaratonci su startali zajedno. Na početku krećem polako, uz razgovor s Berom C. Bero C. je kolega iz firme za koju radim. Bili smo zajedno na mnogim utrkama. Držimo lagani tempo. Na trećem km osjećam težinu u trbuhu. To je posljedica nepravilne odnosno nesportske prehrane zadnjih dana. Jučer proslava firme starije kćeri, jutros torta i sokovi za doručak. Kao da imam kamenje u trbuhu. Bero polako odmiće, a sustiže me Ranko G.. Nije mi bilo do razgovora. Tek je 4. km, tempo pada, a Ranko je produžio. Ubrzo ga više nisam vidio. U međuvremenu su me prestigli mnogi trkači. Tek oko 5-6 km se uspijevam stabilizirati i pratiti trkače ispred mene. Počinju uzbrdice. Održavam tempo kao i ostali trkači iz grupe. Grupa je malo razvučena, ali tu nas je jedno šestero, sedmero koji se povremeno pretjećemo, što uzbrdo, što nizbrdo ili na okrijepama, ovisno o mogućnostima i afinitetima. Putem nas pretjeće vozilo Hitne pomoći. Pitam se jel trkač i jel to posljedica grčeva.
Nakon prolaska najviše točke, počinje nizbrdica. Na moje čuđenje, ostatak grupe ubrzava i polako nestaje. Srećom ne svi. U međuvremenu primjećujem da više nemam težinu u trbuhu. Nizbrdica me vuće. Moja masa mi pomaže u ubrzavanju, potrebno je da noge prate taj tempo. Polako sustižem neke sporije ili umornije trkače. Tempo je oko 5min/km, pa čak i brži od toga.
Uskoro u daljini vidim Ranka. Totalno sam iznenađen. Bilo je to negdje na 14. kilometru. Trebalo mi je par kilometara da ga sustignem i na kraju i prestignem. Čudio sam se toj promjeni. Odjednom imam snage i brzine. Povremeno sam si mislio da bih trebao usporiti da me kasnije ne zaustavi kakav “zid”. Uzbuđenje dostizanja i prestizanja drugih trkača je bilo preveliko. Pogotovo kada vidim lice iznenađenog trkača, koji se čudi od kuda stižem tom brzinom i odmornošću.
U daljini prepoznajem Beru. Još jedno iznenađenje. Na početku utrke, kada su me Bero i Ranko ostavili, nisam vjerovao da ću ih vidjeti prije kraja utrke. Udaljenost izmedju Bere i mene je velika. Ponovo me “pali” ideja da ga dostignem, pa da zajedno uđemo u cilj. Ne mogu reći da postoji rivalitet između nas dvojice, ali volim usporediti moj rezultat s njegovim. Blizu smo po rezultatima. On rijeđe trenira, ali ima bolje fizičke predispozicije, a ja nešto više treniram, ali i nosim veći teret na kraćim nogama. Dolazi još jedna “žešća” nizbrdica, gdje se potpuno prepuštam pomoći gravitacije. Razlika se smanjuje, a uzbuđenje raste. Dostižem Beru! Zapuhan sam, pozdravljam ga gestom. Nastavljam dalje, imam dobar zalet. Ispred mene ima dosta trkača. Pun samopouzdanja trčim dalje. Uskoro dolazi lagana uzbrdica. Osjećam ju u nogama. Borbeni duh ne dopušta da sada posustanem. Prestižem još nekoliko trkača. U daljini vidim Ivu R. Još jedan izazov. Zapravo dva izazova, jer ulazimo u Jastrebarsko i tu je zadnja uzbrdica i to zahtjevna, pogotovo nakon 20 kilometara. Trudim se održati dobar tempo, koliko to mogu nakon svega što sam danas prošao. Ivu ne uspijevam dostići, ali sam radostan.
Obzirom na konfiguraciju terena i poteškoće koje sam imao na početku utrke, izuzetno sam zadovoljan postignutim vremenom.
Stigao sam 61. od 124 natjecatelja, a 10. sam u svojoj kategoriji M40.

Zohar u Jaski

AK Jastreb ’99 je napravio odličnu organizaciju. Cijena startnine je 80 HRK. Cijena je pristojna, a uključuje okrijepe, besplatno pivo i sokove, odličan grah, kotlovinu ili tjesteninu na kraju utrke. Majica sa zanimljivim logotipom i originalna medalja su u finisher vrečici. Dovoljno okrijepa obzirom na brda i sunčano i toplo vrijeme. Za svaku pohvalu, a pogotovo jer je na kasnijim okrijepama bilo limuna, naranči i u ključnom trenutku gaziranih, slatkih pića. Kasnije je bila tombola, na kojoj sam dobio vrečicu s pekarskim poklonima.

Total time: 1:51:25 (neto 1:51:21)
Avg HR: 154
Max HR: 168
Avg pace: 05:17 (uz pretpostavku dobre dužine staze)

Rezultati:
Rezultati

Galerije:
Kreešimir Karas

Blogs:
goran-codor-coky-coks – Jaska 2011