Dvije nedjelje za redom idem na polumaraton. Kažu da to nije mudro. Tijelo se ne stigne oporaviti. No, usprkos Jankovom savjetu: “Ne utrkujte se (prečesto) dok ste u treningu“, ja sam neposlušan i radim po svom. Imam za to svoje razloge. Prošle godine nisam otrčao niti jedan polumaraton i baš mi nedostaje, pa makar iz statističkih razloga. :rolleyes: Zabavnije je raditi duge dionice u društvu, a ovdje nemam nikakvo trkače društvo, pa onda na ovaj način “kupujem” društvo. U svakom slučaju, prošle nedjelja sam “pustio konje” pa ću ovu nedjelju disciplinirano. Cilj je doći par minuta ispod 2 sata. Zadani tempo oko 5:35 min/km.

Ova utrka se održava na istom mjestu kao i prošlotjedna, na Hauptallee. Ova utrka nije u organizaciji LCC Wien, nego je u organizaciji Bečkog maratona (VCM Team). Imaju malo drugačiju web adresu (Winterlauf), ali ubrzo dođete na stranicu Bečkog gradskog maratona (VCM).
Garderoba je također na stadionu, ali u drugim prostorijama. U garderobi sam započeo razgovor s nekim trkačem. Radilo se o čekanju na WC. Kaže on da ja slobodno idem prije njega, jer želi ostati što duže u garderobi, jer je vani hladno. Dan je djelomično sunčan, pa se opet osjećam radosno, a temperatura je -1°C, što nije nimalo strašno, aliiiii … vjetar! Reže kao žilet! Da se nisam prijavio za utrku i da nisam škrt da im ostavim novce, vjerojatno danas ne bi trčao. Riječ “brije“, poprima ovdje sasvim novu razinu hladnoće.

Odlazim van i trčkaram da se zagrijem. Barem da se mišići zagriju, kad je već sve ostalo smrznuto. Kasnije se ubacujem u gužvu da nisam toliko izložen. Hladnoća i vjetar su utjecali i na broj natjecatelja. Prijavilo se 566 natjecatelja za razliku od prošlotjednih 783. Na ovoj utrci ne moraš prijaviti koju dužinu trčiš, nego elektronika sama broji. Trčiš koliko želiš. Tako se za 7 km odlučilo 209 trkača, za 14 km 173 trkača, a za polumaraton 184 trkača.

Start
Da nisam razmišljao o hladnoći i da se nisam zabio u gomilu, zauzeo bih mjesto negdje na začelju, ovako sam bio u sredini skupine, što je rezultiralo time da me je preticalo mnoštvo trkača, a moj ego je vrištio od tuge i poniženja. Prestizali su me …. ma, ne, ne mogu to sve niti napisati. Kao da sam osuđen na javno poniženje. Gledam staru gospođu, njeno trčanje bih opisao kao kombinaciju šepanja i skakutanja i gledam ju kako mi polako odmiče. Pogledavam sat i susprežem se. Ne, danas nema izletanja. Danas radimo dugački trening u laganom tempu! Povremeno me pretekne cijeli val, čopor, stado trkača. Ego pati. Mogao bih …, ali ne smijem. Disciplina. Tražim neku svijetlu točku u ovoj situaciji. U prvih 6 kilometara mi je prosječni puls ispod 140 otkucaja. Tješim se kako je to dobro. Povremeno me netko dostiže, pa bude uz mene neko vrijeme, pa produži, a ja ga “instinktivno” :laze: pratim. Onda dođe unutarnji policajac i dovede me u red. Bila je ovo zanimljiva unutarnja borba. Uz sve to, kad puhne vjetar, hladnoća prodire do kosti. Hladno je.
U drugom krugu me prestiže vodeći trkač, ali ranije nego prošlu nedjelju. I u ovoj utrci se trče tri kruga. U trećem krugu me na kraju, zadnji kilometar, pretrčava neki trkač. Gledam i znam da ne smijem, a mogao bih ga “odrati”. :headbang: Dolazim do oznake 21 km. Do kraja još 100 metara. Na satu piše 1:55:50. Dobro je, ipak unutar očekivanih granica. Na trenitak mi na pamet pada da prošećem zadnjih 100 metara, da vrijeme bude bliže rezultatu od 2 sata, ali koga mogu time prevariti osim sebe samog? Idemo pošteno do kraja. :thumbup:

Završavam utrku, uzimam okrijepu i odlučujem otrčati još 4 km. Tako i radim. Ipak je ovo “samo” dugi trening. :wave: Iako je bila utrka, na Hauptallee je bilo još mnogo trkača koji su radili svoje treninge. Fasciniran sam masovnošću trčanja, ali i sportske kulture općenito.

Tempo utrke je bio stabilan, a to mi je bitno. Prvi krug malo brži zbog starta koji me je ipak “povukao”, Zadnji krug malo sporiji zbog dodatnih 100 metara, ali ukupna odstupanja su simbolična.
37:59
38:47
39:04

Zadovoljan sam kako sam ovo disciplinirano odradio. Ego je patio, ali sam zato formalno bolji nego prošli puta, sada sam došao kao 129. (a prošli puta 190.) od 183 natjecatelja, od toga u kategoriji 33. od 39 natjecatelja. Katastrofa, ali takav je bio cilj natjecanja, odnosno treninga.

Rezultati:
Rezultati
Rezultati (pdf)

Distance: 21.097 m
Time: 1:56:18
Avg pace: 05:31
Avg HR: 143
Max HR: 161

Nakon svega sam se sretan i veseo vraćao kući. Sada si već zvučim kao kakav adrenalin junkie, ali stvarno me “pere” endorfin ili što već.
On nosi osmijeh kao kišobran!
:wave:

Galerija:
Galerija