Još jedno hladno jutro s manjkom topline prema gospodinu Celziusu, ali s mogućnošću da temperatura naraste do 5°C. Sunčano i vedro vrijeme, prava radost za mene.
Dolazim na prijave, ovaj puta na vrijeme i u čudu gledam gužvu. Red dugačak blizu 10 metara. U čudu stajem u red i gledam kako polako mapredujem. Na kraju sam prijave obavio za manje od 10 minuta, ali već su i moja očekivanja da red ne smije biti duži od najviše petero natjecatelja.
Za današnju trening-utrku sam imao malo drugačije zamisli, nego inače. Ideja je bila da napravim “piramidu”. Prvi krug polako, vrlo polako, pa u drugom krugu ubrzati i treći napraviti maksimum. Cilj je bio da se motiviram i da u zadnjem krugu trčim što brže, bez da dolazi do padanja tempa. Negativna strana je moguća ozljeda, preforsiranje i loša procjena vremena, pa završetak utrke za više od 2 sata.
U gužvi sam si odabrao jednu gospođu, za koju sam procjenio da neće ići brže od 06:30 min/km. Dakle, imam svog “zeca” odnosno “kornjaču”. Utrka je startala, a ja strpljivo pratim gospođu. Pametno sam stao na kraj velike povorke trkača, tako da su svi već bili ispred nas. Moje strpljenje se brzo topilo, nije prošlo ni 500 metara, a već sam došao u iskušenje da ju preteknem. Pokušavam se umiriti i uvjeriti da sam ja disciplinirani trkač, koji se može držati svog programa. Na kraju prvog kilometra vidim da gospođa “leti” tempom od 07:05. Mislim si, to je sporije od mojih očekivanja, ali valjda je ovo prvi kilometar, pa se zagrijava. Na trećem kilometru tempo pada na 07:19, a mene polako hvata očaj i razmišljanja da potražim neku bržu gospođu. Šesti kilometar smo pretrčali za 07:39. Sada sam već lud od napetosti. Računam koliko mi to ugrožava cilj da završim unutar dva sata. Završavam sedmi kilometar, a na satu piše da sam potrošio 51 minutu i 11 sekundi. Ovim tempom (07:19 min/km) će mi za polumaraton trebati skoro tri sata.
Ulazim u novi krug i sav sretan napuštam gospođu. Znam da moram ubrzati i određujem da ću ići tempom od 5 min/km. U drugoj polovici drugog kruga počinjem dostizati prve spore trkače. S lakoćom prolazim pored njih. Zadnja dva kilometra imam frontalni vjetar, a već osjećam i umor. Tempo malo pada. Drugi krug završavam za 35:21, što je za 3 minute bolje nego na prošlom polumaratonu, a tempo je bio 05:03 te sam zbog toga sretan.
U treći krug ulazim sa spoznajom da moram dodatno ubrzati. Štoviše, tijekom cijelog kruga sam računao koliko moram biti brz da uspijem doći za manje od 2 sata. Pri tome sam preticao mnoštvo umornih polumaratonaca, ali tu nije bilo nikakve zadovoljštine. Bio sam zaokupljen sa svojom matematikom i koliko mi je vremena ostalo. U toj utrci s vremenom, dvadeseti kilometar trčim, za mene vrlo brzih 04:30, a dvadeset i prvi tek tri sekunde sporije. Zadnjih sto metara gledam na sat i strepim kada će se 1:59 pretvoriti u 2:00. Na moju žalost, to se dogodilo prije cilja. 🙁
Koliko god da sam sretan zbog ove piramide, toliko sam i tužan zbog kašnjenja od 17 sekundi. Tužan sam i zbog spoznaje da polumaraton ne mogu trčati u tempu 04:45, a trebao bi mi rezultat i bolji od toga da popravim osobni rekord. S druge strane, trebao bih biti zadovoljan, obzirom da u zadnja tri tjedna trčim samo nedjeljom na polumaratonima. Štedim si respiratorni sustav, jer me kašalj još uvijek drži.
Razmišljam si, kako sam imao lijep niz treninga u siječnju i otrčanih 199 km, a sada u veljači, samo nedjelje i 128 km. Na rasporedu su bile vježbe brzine. 🙁
Tijekom utrke, a i prije i poslije sam pomislio na moje drage prijatelje i znance koji trče pored Save na 3. Savskom polumaratonu. 🙂

51:11min po krugu od 7 km; prosjek po km: 07:19min/km; prijašnja utrka: 38:09
35:21min po krugu; 05:03; prijašnja utrka 38:11
33:17 min po krugu; 04:45; prijašnja utrka 37:28

Ovaj puta su me registrirali kao austrijanca. U kategoriji sam došao 127. od 139 natjecatelja, a ukupno sam bio 355. od 417 natjecatelja. Pored niske temperature od samo 5°C, skupilo se više od 850 natjecatelja.

Rezultati:
Rezultati
Rezultati (pdf)

Distance: 21.097 m
Time: 2:00:17
Avg pace: 05:42
Avg HR: 141
Max HR: 176