Jarunska liga je službeno natjecanje Zagrebačkog triatlonskog saveza, a boduje se za Kup Grada Zagreba.
Ovo je sprint triatlon, koji se sastoji od 750 m plivanja, 19,2 km bicikla i 5 km trčanja. Liga počinje u 8:30 na zapadnoj strani Jaruna, a startnina je 15 HRK.

Plivanje
Samo 750 metara. No, kada sam vidio gdje je bova, nekako se izgubio onaj “samo”. Nakon kraćeg zagrijavanja okupili smo se na startu. U međuvremenu sam pitao Marcela Z. kako da smanjim problem s disanjem. Odgovor je bio jednostavan, 20 minuta zagrijavanja prije natjecanja. Hm, pa za to vrijeme mogu otplivati kilometar, a treba čuvati energiju. 🙁 Odgovor mi zvuči logično, no mogao bih početi s 5 do 10 minuta zagrijavanja. 🙂
Goran H. se priprema za svoj prvi half IM u Podersdorfu (28.08.), pa je došao u neoprenu. Pametan pristup. Treba se naviknuti na plivanje u neoprenu.
Od samog početka imam problema s disanjem. To naravno utjeće na tehniku i vrlo brzo ostajem u sporijoj polovici. Razmišljam o disanju i tehnici plivanja, pokušavajući ih popraviti. Nakon Trumer triatlona sam prestao plivati i već osjećam da se smanjio osjećaj bliskosti i ugode u vodi.
Morat ću se vratiti tehničkim treninzima.
Iz vode izlazim 11. od 14 muških natjecatelja. Zanimljivo je da moj plivački trener (Marcel Z.) izlazi zadnji iz vode! Pazio je na svoje učenike. 🙂
Time: 0:16:27

T1
Obzirom da vozimo samo 19 km, ne oblačim biciklističke cipele, nego vozim u tenisicama. Procjenjujem da je ovo distanca, na kojoj više mogu uštedjeti vremena ako ne preoblačim cipele, nego što bi dobio s efikasnijim pedaliranjem. Vrijeme provedeno u T1 je pridodano bicikliranju.

Bicikl
Nakon dugo vremena, ponovo na maloj. Kockica je u Beču. Još u tranziciji se dogovaram s Miroslavom K. (zajedno smo isplivali) da ćemo zajedno biciklirati. Korištenje zavjetrine i suradnja nam može donijeti više koristi, nego ako jedan krene 5 sekundi ranije. Partnerstvo nije potrajalo niti jedan krug, a onda ga ostavljam. Kasnije “skupljam” jednu seniorku na MTB. Gentlementski joj nudim da koristi moju zavjetrinu. Nakon pola kruga i nju ostavljam, te nalazim novog pratitelja na MTBu. Njemu pružam zavjetrinu veći dio trećeg kruga.
Biciklistički dio sam mogao odvoziti i nešto brže, da nisam bio toliko susretljiv prema MTB vozačima, a pogotovo da sam našao nekoga tko bi mi odgovarao za izmjene. Bit će prilika. 🙂
Time: 0:37:30
Avg pace: 01:57
Avg HR: 151
Max HR: 162

T2
Minimalno gubljenje vremena. Skinuo kacigu i otrčao.

Trčanje
Ne sjećam se čudnog osjećaja u nogama, jedino pogledavam koliki mi je tempo, da se ne bih zaletio na početku, pa kasnije “potonuo”. Tempo se vrti oko 04:40 min/km i to je tempo koji mogu (ili bih trebao moći) održati na 5 km. Na trkačkoj dionici pretjećem nekoliko trkača u prvom kilometru, a nakon toga ne vidim nikoga ispred mene. Nakon okreta slična situacija, nikoga ispred da bi mi pomogao da držim tempo ili da imam izazov da probam nekoga uhvatiti, a iza sebe isto ne vidim nikoga, pa da me to potakne da održavam prednost. Natjecatelj koji je prije mene došao u cilj je imao prednost od 7 minuta, a onaj iza mene je zaostao za minutu i pol.
U drugoj polovici trkačke dionice sam imao tek manji pad u tempu.
Time: 0:23:32
Avg pace: 04:42
Avg HR: 158
Max HR: 167

Total time: 1:17:29
Iako sam bolji nego prošle godine, imam prostora za poboljšanje, što me raduje. 🙂 Završio sam 6. od 14 muških natjecatelja.

Rezultati:
Rezultati – prenosim ih s Blog jarunskih duatlon i triatlon liga

P.S.
Još uvijek pod dojmom half distance, ozbiljno razmišljam o long distance (IM distance) triatlonu. Još nisam izabrao mjesto i vrijeme, ali velika je vjerojatnost da to bude druge godine. Također ne znam kako će se razvijati poslovni život i kako će utjecati na privatni, u smislu, gdje ću živjeti i raditi, ali bih svakako volio da mi ostane vremena za IM distancu.
U tim razmišljanjima vam dajem linkove na tri zanimljiva teksta:
Goranov prvi triatlon IM distance (Goran Pongračić)
Triple trouble – trostruki Ironman Roberta Setnika – samo da skrenem pažnju koliko je važan tim za potporu 🙂
Kako sam razvalio svoj prvi ironman!