Brigittenauerbad

Nastavljam svoju misiju istraživanja bečkih bazena. Priznajem da mi entuzijazam pada, jer bazeni, koliko god bili moderni i visokih standarda izgledaju vrlo slično, gotovo isto. Ovaj puta sam otišao do 20. bezirka. Tu se nalazi Brigittenauerbad. Plivalište je lijepo, sređeno, sve je super, ali mi je to već pomalo dosadno. Da me netko dovede zatvorenih očiju na bazen i da mi kaže da prepoznam gdje sam, ne bih znao, koliko su slični.

Do plivališta mi treba oko 30 do 35 minuta od kuće. Izašao sam iz podzemne željeznice na stanici kod spalionice smeća Spittelau. Svaki puta se divim tom dizajnu. No, ne radi se samo o dizajnu. Divim se i Hundertwasseru. Treba hrabrosti napraviti ovakva djela i puno snage da ih se realizira. Razbijanje društvenih normi i očekivanja nije lak posao.

Garderobni ormarići

Na bazenu je puno stranaca. Bilo da su iz naših krajeva, bilo turaka, ali ima i istočnjaka. Na stranicama gdje se opisuju bazeni, često puta piše i kakva je publika. Kod ovog bazena to ne piše, ali uredno mogu staviti da se ovdje austrijanci pojavljuju samo zabunom. 🙂
U doba kada građani Hrvatske trebaju izaći na referendum o pristupanju, sve se češće pitam kako bi Zagreb izgledao s količinom stranaca koju ima Beč. Koliko su zagrepčani otvoreni za druge rase, nacije, vjere, govor, običaje?

Kada sam već otvorio pitanje ulaska Hrvatske u EU, podijelit ću s vama još par informacija.
Ove godine su poskupili kartu za bazen sa 3,7 na 3,9 EUR. To je 20 eurocenti odnosno 5%.
U mojoj “tvorničkoj kantini” su također podigli cijene, pa tako ručak ne košta 3,8 EUR, nego 4 EUR, što je također povećanje od 20 eurocenti odnosno 5,3%. Pri tome zaposlenici dobijaju na kraju svake godine povećanje plaća od 3,6%. Istina je da im cijene brže rastu nego plaće, ali rastu li i vama plaće svake godine? Dobijate povišice po kolektivnom ugovoru?
Turci kod kojih kupujem dürüm su također podigli cijene, pa sada za dürüm ne plaćam 3,5 EUR, nego 3,8 EUR. Povećanje od 30 eurocenti je ovaj puta povećanje od 8,6%.
Dragi moji, požurite u EU i tako kasnite 20 godina. Dok cijene rastu, kreditni rejtinzi padaju. Zavaljen u fotelju gledam HTV na satelitu, u onim rijetkim trenucima dok ekran nije crn. Penzioner bi glasao za EU, kaže da mu bude bolje još ovih pet godina prije nego umre. Tko je*e mlade, na njima svijet ostaje!
Nemojte kaj zamerit. 🙂