5. Savski polumaraton

Po nekakvim mojim planovima, ovaj vikend sam trebao trčati svoj 4. ili 5. ovogodišnji polumaraton, ali …
Isprika imam puno, a ovo mi je tek prvi ovogodišnji polumaraton.
Krenimo malo s isprikama. Sada kad na “lijepu moju” gledam “sa strane”, vidim da jadikovke i opravdanja nisu običaj samo prostog puka, nego iste običaje koriste i najbolji predstavnici tog naroda, takozvana Vlada. Ona se opravdava da je stanje u domovini takvo, kakvo je, zbog raznih međunarodnih ekonomskih kretanja. Sada ću i ja, kao pravi pripadnik naroda, koristiti iste običaje.
I meni su krivi vanjski faktori. Vjetar je puhao, kiša je padala, snijeg se nije topio, na semaforu je uvijek crveno.
“Kaj god!” – rekli bi naši stari. Jednostavno, motivacija, ona životna pokretačka snaga, je izostala. Nakon što sam dosegnuo jedan veliki cilj prošle godine, da, pišem o IronMan distanci, niti jedan cilj više nije bio dovoljno izazovan, a toplina doma je nadjačala potrebu da se izađe na trčanje.
Pad motivacije je kriv za manje od 50 km mjesečno u svakom mjesecu u zadnjem kvartalu prošle godine. Nisam ja kriv. 🙂 Početkom godine sam se malo oporavio, dosta zahvaljujući XD-u, pa sam dogurao do cca 75km mjesečno u siječnju i veljači. Sve je to nedovoljno za nadolazeći Bečki maraton.
Moji novi austrijski kolege, da, i tamo se događaju reorganizacije, očekuju od mene rezultat od 3:03, odnosno da dođem malo iza onih crnih trkača. Još ne znam kako da im objasnim da su to nerealna očekivanja.

Kako sam završio na 5. Savskom?
Zapravo sam trebao doći u Zagreb na 10. kolo XD-a, koje je na moju žalost pomaknuto na vikend ranije, te sam zbog toga ostao bez 3. mjesta u kategoriji. 🙁 Kad sam već u Zagrebu i kad kasnim s pripremama za Bečki maraton, hajde da to lijepo kombiniramo, pa sam u subotu napravio zagrijavanje sa Zakonitom i Majom 5 od 16 km, a u nedjelju rastrčavanje od 21,1 km. To je daleko od pametne taktike za utrku, ali siguran sam da bi Janko rekao da je ovo još prerani dio sezone za prave, brze utrke.
Subota navečer, pasta party u Štenari. Napokon sam i ja bio u tom novom mjestu, koje gradi svoj image i koje će jednom biti kultno, ako to već nije.

Kaj napisati o samoj utrci?
Želio sam si da završim ispod 2 sata. To je jednostavno pitanje ega. Koliko god se trudim držati ego na lancu, ispod nekih kriterija ne mogu ići.
Na Savskom od ove godine postoje i pacemaker-i. Bojao sam se da bi mi 1:50 moglo biti prebrzo, a 2:00 je preblizu granice “neuspjeha”. Iako sam krenuo s Boženom (pacemaker 2:00), vrlo brzo sam odjurio. Probao sam držati tempo negdje između 5:30 i 5:40. Na prvoj okrijepi me Zakonita okrijepila, a tu su bile i Najmanja i Maja 5 sa svojim pomladkom. Kasnije je dio do (Jankomirskog) mosta brzo prošao. Bio sam zadovoljan jer nisam gubio snagu. Kod onih jezera sam prestigao Željka M. (Supersonični), koji je očigledno imao problema s mišićima. Pokušao sam ohrabriti ultramaratonca i ostavio bih ga u prašini, da nije bilo toliko blatnjavo i mokro. Na južnoj strani nasipa sam se zapričao s Karlom (IronLady) iz Varaždina. Ostavio sam ju na zadnjoj okrijepi. Ona bi kao triatlonka trebala malo bolje odrađivati te okrijepe, naučiti piti u trku. 🙂
Zadnjih par kilometara sam davao moralnu podršku Sunčani M.. Tempo joj je počeo padati, a onda sam ju potaknuo da ipak izdrži još malo i održi dobar tempo.

U cilj sam ušao s vremenom 1:55, upravo onim vremenom koje sam želio. 🙂
S divnom upalom mišića se vraćam u Beč i to će me podsjećati par dana na lijep vikend u Zagrebu. Kad već spominjem upalu mišića, moram reći da je boljelo daleko jače nego kad sam završio IM distancu. Eto, u toliko sam lošoj kondiciji.

Još malo o utrci:
stigao ukupno 138. od 233 natjecatelja/ica, a 21. u kategoriji M40.

U zadnje vrijeme rijetko pišem blog, pa da iskoristim priliku za još par sitnica:
nutricionizam.hr – stranica je još “under construction” ali Bojana možete potražiti na FB, kao i njegovu FB stranicu nutricionizam.hr. Mjesto za sve koji žele popraviti svoje “performanse”, pazeći na gorivo koje unose u svoj skupocjeni motor. Što se mene tiće, čitajući njegove tekstove, razbijam neke mitove koji su vrijedili godinama i koje sam nerijetko čuo od autoriteta u sportskoj prehrani.

Titan ETL – kao sportaš i kao “purger”, dajem svoju punu moralnu podršku ovoj utrci. Rado bih nastupao, međutim imam još puno neriješenih pitanja i još nisam siguran, hoću li ju ugurati u svoj sportski kalendar. Rado bih odradio ovakvu utrku ulicama mojeg grada.

Distance: 21.097 m
Time: 1:55:51
Avg pace: 05:29
Avg HR: 148
Max HR: 176

Rezultati:
Rezultati

Blogs/web:
5. BROOKS SAVSKI POLUMARATON 10.03.2013.
1. Savski polumaraton – prisjećanje kako je to bilo prije 5 godina