Schönbrunnerbad

Schönbrunnerbad se nalazi u parku Schönbrunn, koji je poznat po palači Schönbrunn. To je jedna od najpoznatijih bečkih znamenitosti. Nalazi se u 13. bezirku.
U samom parku ima dosta trkača, a iz meni nepoznatih razloga, tamo sam trčao samo jednom.

Plivalište je otvoreno i nema zatvorenog dijela, pa je upotrijebljivo od svibnja do rujna. Radi se o ekskluzivnom bazenu i to ne samo po cijeni karte, koja iznosi 5 EUR od 17:30 na dalje i za što i sami Bečani smatraju da je skupo, nego i o unutarnjem uređenju. Na web strani se hvale time, na način da ističu da dolaze mnogi sportaši i da je visok udio domorodaca (domicilnog stanovništa).
Mene je oduševilo da napokon plivam u pravom 50 metarskom bazenu. Kao kad djetetu prvi puta daš bijelu čokoladu. 🙂 Bazen ima metalno korito, a voda je bila nevjerojatno bistra. Bio sam sav zbunjen s tom okolinom. Osim 50 metarskog bazena postoji i manji za one koji su se došli kupati, a ne plivati. Bilo je puno plivača koji su ozbiljno plivali, ali gužve nije bilo. Imao sam polovicu trake, što mi je dovoljno i nitko mi nije smetao.

Nakon što sam se adaptirao na bistrinu, metalno dno, još mi je trebalo vremena da se prilagodim na 50 metara. Zapravo mi odgovara ovakav bazen, jer ne moram raditi česte okrete, iako mi bude teško dok radim tehničke vježbe. Zanimljiv i čudan mi je bio osjećaj, da sam dublje potonuo u vodu i da idem sporije nego inače. Brzo sam to povezao s novopridošlim osjećajem plivanja u neoprenu. Vjerojatno sada nisam bio dublje nego inače, a isto tako nisam bio ni sporiji, što je kasnije potvrdio sat.

Ova ekskluziva nema besplatne tuševe, za razliku od bazena u gradskom vlasništu. Povratak kroz park Schönbrunn je bio predivan. Hlad starih lipa, smiraj dana, trkači koji idu prema izlazu i rade istezanja. Iako bazen radi do 22 sata, park radi samo do 21 sat, a nakon toga ga zatvaraju, što mi je čudno, ali takva su pravila. 🙁 S bazena se nakon 21 sat koristi poseban izlaz.