Žohar vom Geländer

Dok sam trčao jutros na klasičnom duatlonu, gledao sam kako pripremaju pozornicu za koncert, ograde, štandove i ostalu opremu. Okom iskusnog natjecatelja sam odmah ocijenio da će to biti veliki sportski događaj. 🙂 Zapravo sam danas trebao imati tri utrke. Jutarnji duatlon, pa u 14 sati We run Zagreb i onda u 16:30 XC duatlon Dotršćina. No, tek sam kasnije saznao da We run ne počinje u 14 sati, nego tek u 17 sati, pa sam ga zbog toga htio eliminirati, no, kada sam vidio pripremu, nisam mogao ne prisustvovati ovakvom događaju u Zagrebu.
U 14 sati sam došao podignuti broj. Bilo je mnogo ljudi koji su čekali u redovima. Kada sam jutros gledao kako pripremaju dio za izdavanje brojeva, lagano sam se podsmjehnuo naivnosti organizatora. Kaj oni ne znaju da im je za 200-tinjak trkača dovoljno tri reda pola sata prije utrke? 🙂 U ovoj priči sam ja taj koji je naivan. Priznajem da sam jako iznenađen odzivom. Utrka ovog tipa je i Terry Fox, Četiri zagrebačka trga, pa nije došlo ni približno ovoliko sudionika. Razmišljao sam što je potaknulo ovakav odziv. Jel to Facebook marketing? Jel to jaki outdoor marketing? Jel to samo besplatna startnina? Jel to besplatna majica? Pitanja na koja vjerojatno neću dobiti odgovor, a jako me interesira.

A sada mala promjena u stilu pisanja:

COOL:
– startnina 0 HRK
– majica pamučna s logom utrke
– chip i mjerenje netto vremena
– dobro oglašena utrka, rekao bih bolje nego Zagrebački maraton
– Jarun blokiran za promet motornim vozilima
– animacija i zagrijavanje prije utrke (vidi donju sliku)
– prijave preko neta
– customizirani natjecateljski broj (vidi gornju sliku)
– expo
– okrjepa s vodom na 3. km za početnike

Grupno zagrijavanje prije utrke

Nije COOL:
– prijaviti se na utrku samo da bi se uzela majica
– nemati dovoljno chipova za sve natjecatelje
– napisati da je podizanje startnih brojeva u Ilici 10, a onda prodavačica kaže da to nije točno, nego se mora gurati na Jarunu
– nedorađenost aplikacije za startne brojeve; nekon što se izabere neka od ponuđenih slika, ne može se vratiti na varijantu s crtama
– stajanje u prve redove onih koji ne mogu pretrčati ni 100 metara i onemogućiti one kojima ovo nije samo sudjelovati
– hodati cestom s prijateljicama i smetati onima koji trče
– trčati prečicama jer ne postoji sustav mjerenja na drugom kraju staze

Unatoč ovoj dugoj un-COOL listi, vrlo sam sretan jer je Zagreb dobio dobro i lijepo organiziranu utrku. Svaka čast organizatorima i sponzoru, koji nije štedio novaca. Želim Zagrebu što više ovako organiziranih utrka i ovako jakih sponzora.
Nadam se da će organizatori i sponzori Zagrebačkog maratona ovo doživjeti kao “bačenu rukavicu” i da će se potruditi malo više nego inaće.
Neke od gornjih primjedbi će se rješiti s boljom sportskom kulturom, a za to je potrebno iskustvo.

Par tehničkih detalja iz kojih se vidi da sam bio umoran od jutarnjih napora, a tu je i utjecaj gužve u prvih 500 do 800 metara.
Avg pace: 4:47 min/km
Avg HR: 161

Total time: 28:27

Rezultati:
Rezultati PDF
Rezultati XLS