MoraviaMan je tzv. long distance triathlon, što znači utrka od 226 km. Taj tip utrka je poznat i kao IronMan competition, no ovdje se radi o utrci koja nije u IronMan seriji, odnosno nije pod pokroviteljstvom World Triathlon Corporation organizacije. Utrka se sastoji od 3,8km plivanja, 180km bicikla i 42,2km trčanja. Utrka se održava u Češkoj, u mjestu Otrokovice, na istoku Češke.

O sportskom dijelu priprema mislim napisati poseban post, sada ću čisto kratko o natjecanju.
Update: Pripreme za MoraviaMan

Žohar, Karla i Miljenko

Briefing
… je održan na češkom i engleskom jeziku. Trajao je oko sat vremena i vrlo su detaljno objasnili pravila. Spominjem to posebno zbog draftinga, koji je zabranjen i zbog kazni. Iznenađenje na briefingu je bila otvorena mogućnost korištenja neoprenskih odijela. Ako je temperatura vode iznad 24°C, onda su neoprenska odijela zabranjena. To je dio koji sam znao, a temperatura vode je bila 26,1°C. Već sam se pomirio s činjenicom da ću plivati bez neoprena. To mi je bilo prihvatljivo, jer sam znao da mogu preplivati tu distancu u pristojnom vremenu. Pozitivno iznenađenje je bila informacija da će neopren biti dozvoljen, ako je temperatura zraka na startu ispod 19°C, a svi su bili sigurni da će biti niža.

Na startu
Neopren je ipak dopušten. Bit će lakše plivati.
Zona tranzicije je slična kao na svim velikim natjecanjima. Držaći za bicikle su potpuno drugačiji od svih koje sam do sada vidio i nisu mi ulijevali povjerenje. Imao sam dojam da će svi bicikli pasti, ako netko bude malo grublji.
Prije početka plivanja sam se našao s dijelom hrvatskih natjecatelja (Karla i Miljenko iz TK 042), te smo razgovorom smanjili napetost prije početka.

Izlazak iz jezera

Plivanje
Voda je zbilja bila topla. Plivanje se sastoji od tri kruga plivanja u jezeru s dva kratka izlaska. Voda je nešto mutnija nego u Jarunu. Bilo je tek povremenih dodira s drugim plivačima. Iako sam radio povremene provjere smjera, dosta sam šarao u prva dva kruga. Posebno me oduševilo kada je publika počela urnebesno pljeskati kad sam završio drugi krug i trčao u treći krug. Nije mi dugo trebalo da shvatim da zapravo plješću natjecatelju iza mene, koji je završio treći krug. Tada mi je bilo jasno zašto se pored mene ponovo pojavio kajak. Kajak se pojavio i prije pored mene, ali je to bilo iz razloga da me upozori da idem prema krivoj bovi. Jednom sam krenuo prema krivoj bovi, pravu nisam vidio. A bilo mi je čudno kako svi drugi idu u krivom smjeru. 🙂

Time: 1:15:28

Tranzicija T1 - oblačenje čarapa

T1
Trčeći od jezera do tranzicije, skidam gornji dio neoprena. Dolaskom u tranziciju nastavljam sa skidanjem i pazim gdje ću i kako posložiti neopren. Organizator je upozorio da će za neurednost davati kaznene minute. Nakon toga u miru brišem noge, oblačim čarape i biciklističke sprinterice. Cijelo vrijeme pijem vodu, da smanjim početnu potrošnju na biciklu. Pazim na svaki detalj koji sam planirao. Oblačim posebnu torbicu s hranom. Ima unutra finih sendvića, gelova i energy barova. Spreman sam za nastavak avanture i krećem prema izlasku iz zone tranzicije.

Time: 0:05:43

Tranzicija T1 spreman za bike

Bicikl
Počinje najveći izazov na ovoj utrci, barem za mene. Nekako gledam da je ovo dio na kojem mogu najviše dobiti ili izgubiti. Biciklistički dio se sastoji od 6 krugova po 30 km. Prvi krug krećem oprezno. Pazim da me ne ponese početni polet. Vozim oko 30km/h i osjećam da bih mogao brže. Držim se savjeta koji sam dobio i prvi krug “snimam” stazu. U prvom krugu jedem prvi sendvić. Postoji i plan prehrane, kojeg se držim. Prvi krug završavam za malo manje od sat vremena. Zadovoljan sam.
Drugi i treći krug također završavam malo ispod sat vremena, no uviđam da baš nemam prostora za ubrzanja, kako mi se to činilo u prvom krugu. S prehranom malo kasnim, jednostavno nemam želje jesti. Također, pretjeću me mnogobrojni natjecatelji, ali na to sam već navikao. Tješim se da ćemo se sresti na trčanju. Zanimljivo mi je bilo kada sam neke od tih natjecatelja (iz štafeta) prestigao u slijedećem krugu. Kad sam kod zanimljivosti, na jednoj uzbrdici me je prestigao vodeći natjecatelj. Upravo mi je bilo nevjerojatno kojom brzinom vozi na prilično jakoj uzbrdici. Na velikim nizbrdicama sam se odmarao i koristio moje prirodne predispozicije, veliku masu i zaobljeni oblik. 🙂
Četvrti krug mi je bio sporiji nego prva tri. Prvo sam to opravdavao laganijim tempom, jer sam uživao u sendviću, punio rezervoare s tekućinom, no, prolazi u petom i šestom krugu pokazuju da to nisu bili pravi razlozi. Na svakom krugu sam imao par minuta više nego u prva tri kruga. Bicikl je disciplina gdje još imam puno za raditi, a ujedno i disciplina koja čini više od polovice ove utrke, barem vremenski i to čini biciklizam najvažnijom disciplinom.

Time: 6:11:23
Avg HR: 133
Max HR: 151

Trčanje prva polovica

T2
Ostavljam bicikl, preskidam obuću. Oblačim lagane tenisice, one u kojima trčim utrke i treninge do 15 km. Nekako si mislim da će moje noge cijeniti tu malu razliku.

Time: 0:03:38

Trčanje s Ivanom

Maratonček
… kao šlag na kraju. Trčali smo 4 kruga od 10,55 km, odnosno punih 42,2 km. Na samom početku trčanja su me boljela koljena, odnosno područje oko koljena. Te probleme sam zaboravio do kraja prvog kilometra. Kao i na drugim utrkama i sada sam se morao usporavati na trčanju, da se ne preforsiram i da ne ostanem bez snage kasnije.
Strategija mi je da trčim između okrijepnih stanica, a na okrjepama da kulturno uzmem vodu i prohodam dio staze. Tako sam odradio maraton u Rimu i mislim da je to lijepa i održiva strategija za ovu utrku.
Na dijelovima koje sam trčao prosjek mi je varirao između 5:15 i 5:45 u prva dva kruga, u trećem krugu sam imao krizu, pa je prosjek bio slabiji, ali sam se do četvrtog kruga oporavio i ponovo trčao kao da sam tek počeo trčati.
Trasa je bila valovita, bez izrazitih uzbrdica, no najveći problem je bila vručina i nedostatak hlada. Često sam se polijevao vodom, tako da su mi tenisice bile potpuno mokre nakon dva kruga. Otišao sam u zonu tranzicije i tamo promijenio čarape i tenisice. Predvidio sam da bi se to moglo dogoditi. Na to sam potrošio nekoliko minuta, ali sam siguran da je to bilo dobro investirano vrijeme. Nakon toga su mi se noge bolje osjećale i izbjegao sam žuljeve. Možda mi je u trećem krugu bilo teže krenuti zbog ove stanke, ali su bar stopala bila u suhom. U toj stanci sam se još jednom namazao kremom za sunčanje, no koža je već bila opečena.
Kada sam došao na trčanje, već je mnogo natjecatelja trčalo. Iako sam u trećem krugu imao “pad”, svejedno sam počeo pretjecati druge natjecatelje, a u četvrtom krugu je to bilo prilično izraženo. Žao mi je svih tih natjecatelja, ali isto tako me “podiže” taj osjećaj da sam u snazi i da nisam “puknuo”, te me potiće da održim dobar tempo.
Ovo je moj najsporiji maraton, no nisam ni težio nekom rezultatu. Nakon sve predigre koju sam imao, bilo je bitno završiti.

Time: 4:15:39
Avg HR: 135
Max HR: 146

U cilju - MoraviaMan

Cilj
Ulazak u cilj kroz mala vrata je kao na slikama s velikih natjecanja. Protrčavam kroz vrata, a kasnije se vraćam za koju sliku. Dobijam finisher medalju i čašu šampanjca. Osjećam se odlično.

Total time: 11:51:54

Zahvale
Od kuda početi i nikoga ne zaboraviti? Od predaka zbog dobre genetike, obitelji koja me (htjela ili ne) podržava u mojim ludostima, savjeta sportske okoline i njihove podrške?
Ukratko, zahvaljujem svima, da sada ne nabrajam poimence, na podršci, kako moralnoj, tako i intelektualnoj i materijalnoj. Zahvaljujem za svu pomoć i zahvaljujem svima. 🙂

Što dalje?
Nakon MoraviaMan-a idem na godišnji odmor, koji će biti i odmor od treniranja. Godišnji ću provesti sa svojom navijačkom skupinom na drugom kontinentu. Idemo u USA i par okolnih zemalja. Posjetit ćemo New York (tamo se održava prvenstvo USA u IronManu), Miami, Orlando, Cozumel u Meksiku (tamo postoji IronMan utrka), Belize, Roatan u Hondurasu te Grand Cayman na Kajmanskom otočju. Nadam se da na posljednjoj lokaciji neću sresti puno poznatih osoba iz hrvatskog društvenog života. Planiram da ću početi s novim krugom laganih treninga i da neću jako povećati tjelesnu masu, jer ću biti izložen velikim gastronomskim izazovima.
U nekim trenucima, za vrijeme priprema, sam bio zasićen s treninzima i razmišljao sam kako ću smanjiti obujam treninga i vratit se trčanju, polumaratonima, trekinzima i orijentaciji. Moram vam reći da su to zablude. Kad se jednom počnu dizati očekivanja, teško je zaustaviti taj proces.
Trenutno nemam potpuno jasan plan za nastavak sezone, no u rujnu imam uplaćen maraton u Berlinu, gdje ću biti pratnja Zakonitoj u njenom prvom maratonu. Plan mi je ove godine popraviti rezultat na polumaratonu, no to će biti u Zagrebu ili Ljubljani u listopadu.
Kada sam u ovako dobroj formi, rado bih otišao na Forrest Gump i pokušao “napad na 100 km”.
U triatlonu bih htio nastaviti šaranje po distancama. Htio bih smanjiti plivanje i bicikl, ali postoji nedoumica i želja da ostanem u formi i malo jurim za rezultatima u Hrvatskom prvenstvu i kupu.
Vrijeme će pokazati kako ću nastaviti sezonu.

Rezultati:
Race results Moraviaman, 23.6.2012

Galerije:
Žoharove slike
Zdenek Schovanec
Photomantic
Foto22