TK Zagreb - Žohar, Boris i Bojan

Čuvajte se Turci, dolaze Hrvati
U povijesti su zabilježene dvije opsade Beča (1529. godine, potpisao Sulejman Veličanstveni i 1693. godine, odabrao veliki vezir Kara Mustafa). Par stoljeća kasnije, dolaze Turci, ali s burecima, pecivima, kebabom i željom za radom. Ako jedna strategija ne prolazi, možda ju treba promjeniti i doći s drugom.
Ove godine je i veći broj Hrvata na utrci (čak 10), 5 iz TK Split, 3 iz TK Zagreb, te po jedan iz TK Znak Grupa Podstrana i TK Albona Extreme.
Zašto spominjem Turke? Prošle godine sam se žalio da nema društva s Balkana, pa je ove godine povećan broj hrvatskih natjecatelja, a došla su i tri Rumunja, jedan Bugar i čak 14 Slovenaca.

TK Zagreb - Žohar, Boris i Bojan

Plivanje
Voda je navodno imala 18°C, baš kao i prošle godine te je bila ugodna za plivanje kad je utrka krenula. Do tada je bilo malo hladno.
Neoprensko odijelo sam odjenuo prvi puta ove godine te iako imam 4 kg više, uspio sam stati u odijelo i plivati. Početna gužva je trajala do druge bove. Nije bilo puno udaranja, ali sam stalno bio okružen s drugim plivačima. Teško sam se koncentrirao na svoje plivanje, uglavnom sam prebrzo disao, nisam bio u najboljem izdanju. Na kraju, Boris B. (TK Zagreb) izlazi iz vode par sekundi prije mene.
Prošle godine sam plivao 38 minuta, a ove 27, pa sam prilično siguran da je organizator skratio stazu (namjerno ili ne). Plivanje je kraće za 11 minuta, pa računam da je skraćeno za približno 500 metara, te umjesto 1,9 km da smo plivali oko 1,4 km. Znam da nisam u boljoj formi, niti mislim da sam bolje plivao.
Time: 0:27:37

T1
U trku prema tranziciji skidam neopren i prestižem Borisa. Gubim vrijeme na brisanje nogu (pouka od prošle godine), oblačenje novih biciklističkih čarapa, koje očito imaju kompresiju i još sam ih na koso obukao, pa skidao, što je dodalo 10-ak sekundi više.
Time: 0:03:19

Ulazak u tranziciju nakon bicikla

Bicikl
Treba odvoziti četiri kruga od 22,5km, staza je ravna, bez uzbrdica, ima tek par “hupsera”. Snažan zavoj je na početku i na polovici staze. Staza je brza s dosta dobrim asfaltom. Rado bih pročitao mišljenje ostatka hrvatskog tima o stazi, ne samo biciklističkoj, nego o cijelom događaju, uključujući i organizaciju.

Prvi krug – Boris
Prvi krug pamtim po čestom pretjecanju s Borisom. Prošle godine sam ga prestigao na prvoj polovici prvog kruga i zaboravio na njega, a ove godine je pružao otpor. Na kraju je prvi krug završio brže od mene.

Drugi krug – krdo
Vrlo brzo nakon početka drugog kruga, do mene je došla veća skupina biciklista, koji su vozili u krdu, iako je drafting (zavjetrina) zabranjen. Počeli su me pretjecati, a onda, kao da posustanu, pa ja pretjećem njih. Tako smo se zabavljali, dok nije došao sudac na motoru i počeo zviždati. Ja sam odlučio otići na čelo te skupine. Sjetio sam se Davora, kojeg su opomenuli i na kraju i diskvalificirali. Bio sam zbog toga napet, te je to pojačalo moju želju da odem na čelo skupine. Nakon što se sudac vozio par kilometara s našom skupinom, pazeći da ne bi bilo namjernog draftanja, skupina se uspjela razvući na više manje dopuštenu udaljenost. Cijela ova situacija mi je popravila prosječnu brzinu, ali sam se i pitao kako će to utjecati na ostatak utrke. Jesam li se sada previše potrošio? U drugom dijelu ovoga kruga mi je skupina ipak pobjegla, ali mi se priključio Boris pa nakon nekog vremena i prestigao i tako završio i drugi krug prije mene.

Treći krug – pljusak
Na dijelovima sam već vidio da je staza mokra, pa sam mislio da je bilo tek mjestimičnih manjih padalina, no, treći krug je obilježen jakom kišom. Pljuštalo je. Sav sam bio mokar. Postalo je i hladnije. Stopala su bila potpuno mokra i pomalo odrvenila. S Borisom sam se sve rijeđe viđao, iako je bilo međusobnih pretjecanja. Pretjecali smo se i s Andreasom, koji je krupniji od Borisa, ali dobro gazi bicikl. Boris je ponovo prvi završio krug.

Četvrti krug – samoća i sunce
U četvrtom krugu je sinulo sunce i bilo je vrlo toplo. Cesta se isparavala i bilo je lijepih i zanimljivih prizora. Borisa sam pretekao dosta rano u četvrtom krugu i više me nije uhvatio. Kaže da mu je pao lanac, ali nema svjedoka. 🙂 Imao sam nekakav dojam samoće. Dok sam u prethodnim krugovima uglavnom bio okružen drugim natjecateljima, sada ih je bilo relativno malo i sve manje ih je pretjecalo mene, a sve je više bilo onih koje sam ja pretjecao. Neki od njih su me preteknuli u prvom ili drugom krugu, ali su sada bili “potrošeni”.

Čini mi se da je ove godine bilo puno puknutih ili probušenih guma. Ja sam svoju prednju gumu promjenio ujutro, a popodne, kad sam se vratio je normalno držala pritisak. Nešto je čudno bilo u zraku. Garmin pokazuje da smo odvozili 91km.

Time: 2:48:02
Avg HR: 145
Max HR: 166
Avg speed: 32,2 km/h
Max speed: 47,4 km/h

Cheerleadersica i Žohar

T2
Stvari su mi bile u sanduku/gajbi i pokrivene s vrečicom, tako da je većina stvari ostala suha. Stopala su mi utrnula od mokrine i pritiskanja, pa sam ih obrisao ručnikom i malo izmasirao.
Obukao sam drugi par čarapa, jer su ove biciklističke bile potpuno mokre i pune blata.
Potrošio sam dodatnih 20-ak sekundi u odnosu na prošlu godinu, ali bar nije bilo grančica u čarapi.
Time: 0:01:52

Osvježenje na trčanju

Trčanje
Trči se pet krugova od 4 kilometra. Staza ravna, s oštrim okretom na početku i na kraju. Postoje dvije okrijepe, od kojih je jedna na početku trčanja i nude voće, gelove, coca-colu, powerade i vodu, a druga je kasnije i imaju samo vodu.
Prva dva kruga sam bio u krizi. Prvi kilometar sam se usporavao, a onda borio s bolovima u potkoljenici. Peta disciplina triatlona je prevladavanje kriza (samo da podsjetim, četvrta disciplina je tranzicija). U trećem krugu su bolovi nestali i baš sam lijepo trčao. Nova kriza je počela par kilometara prije kraja. Počeo sam gubiti snagu i usporavati. Zadnji krug je ta borba bila izrazita i prestao sam uživati.

Time: 1:48:05
Avg HR: 150
Max HR: 165
Avg pace: 05:26 min/km

Žohar utrčava u cilj

Cilj
U cilj ulazim iscrpljen od trčanja. Vrijeme utrke mi je puno bolje nego prošle godine, ali to je posljedica organizatorovih igri s distancom plivanja. Da nije bilo tog nemilog skraćivanja, uz pretpostavku da imam isto vrijeme na plivanju, ovogodišnje ukupno vrijeme bi mi bilo bolje za 50 sekundi.
Obzirom na volumen treninga koji sam napravio ove godine do utrke (458km trčanja, 569km bicikla i 26km plivanja), vrlo sam zadovoljan s rezultatom. Prošle godine mi je ova utrka bila “checkpoint” za MoraviaMan i bio sam puno bolje utreniran. Iako je kilometraža na biciklu manja nego prošlogodišnja, postigao sam skoro 6 minuta bolje vrijeme, koje je kompenziralo pad na trčanju (a možda ga je i iniciralo), te to doprinosi malom poboljšanju.

TK Zagreb - Boris, Bojan i Žohar

Završio sam 181. od 272 natjecatelja (12 DNF i 8 DISQ), od toga 31. od 44 natjecatelja u M40 kategoriji. Gledajući po postocima, ove godine sam manje uspješan, ali ne želim se sada time opterećivati. Utrka mi je bila lijepa i zanimljiva, unatoč svim vremenskim promjenama, uživao sam.
Na žalost, Bojan i Boris ulaze u skupinu DNF i DISQ. Bojan S. je u DNF, jer je na kraju biciklističke dionice imao pad, u kojem mu je pao čip, tako da mu nije mjerio vrijeme kasnije. Boris je odustao na trčanju, išao se javiti sucu, ali je svejedno upisan kao DISQ.
Ostali hrvatski natjecatelji su imali prilično dobar plasman, konkretno, bolji od mene. 🙂 Kao što sam već napisao, nadam se da ćete ostaviti koji komentar.
Zahvaljujem navijačkoj skupini, na bodrenju, druženju prije i poslije utrke i fotkama.

Total time: 5:08:56

Raspis:
Raspis

Rezultati:
Rezultati
Rezultati Halbdistanz pdf

Blog:
Prošla godina by Žohar

Galerije:
HALF IRONMAN BEČ 2013 by Boris B.
Half Ironman Beč 2013 by Boris B. picassa