Prvo trčanje
Prvo trčanje

Kao pravi gastarbajter, dolazim u Zagreb u petak navečer. Gotovo odmah počinjem pripremati svoju Corru za sutrašnju utrku. Skidam jajomlate (TM by Stršljen) i stavljam obične pedale. X duatlon je prekratka utrka da bi bilo koristi od njih (eggbeatera).

Nove gume
Osim pedala, promjenio sam i gume. Tijekom prošle sezone sam u više slučaja vidio da mi trenutne gume nisu najbolje rješenje za vrlo blatne ili snježne uvjete, te sam si priuštio nove gume za SM uvjete (SM -snow and mud, a ne sado-mazo). Naravno da sam prije toga pitao za savjete, pa sada zahvaljujem svojim savjetnicima. Odluka je pala na Schwalbe Black Shark Mud. Mali problem je bio u tome da sam uživo kupio samo jednu gumu, pa sam preko interneta morao kupiti i drugu. Kad sam kupovao drugu gumu, naveo sam puno ime i dimenziju, te dobio par ponuda. Naravno, odlučio sam se za jednu i kad je dostavljena, vidio sam da nije ista kao ona koju imam. Ova koju su mi dostavili je bila Schwalbe Black Shark Active. To je detalj koji nisam primjetio kod kupovine. Nisam mislio da proizvođač Schwalbe ima model koji se zove Black Shark i da postoje dvije podvarijante; mud i active. 🙁
Obzirom da su im ripne različitih dimenzija, postavio sam na FB, po meni normalno pitanje, koju je bolje postaviti na prednji kotač. Uglavnom, bolje je da ova s jačim ripnama (mud) ide naprijed.
Prvo što sam primjetio da su nekako nestabilnije na asfaltu i da cvile (valjda zato jer su nove). Drugo što sam primjetio je da bacaju puno šljunka po rami, pa ova stalno zvoni.

Kašnjenje na start
Na moju žalost, kasnio sam na start, a na sreću, organizator je imao razumijevanja te me pustio da kasnije startam i pritom je imao puno povjerenje u moje mjerenje vremena. Nakon što sam jedva našao mjesto za bicikl, opet ima puno natjecatelja, uplatio sam startninu. Val poskupljenja je zapljusnuo i XD ligu, startnina je 30 HRK. Nekako mi se čini da je prošle godine bilo 20 HRK.
Prije nastavka bi se htio “dotaknuti” i razloga za kašnjenje. Morao sam otkazati jednu stambenu štednju. Pretpostavio sam da bi 20 do 30 minuta trebalo biti dovoljno, no djelatnici banke je bilo potrebno 50 minuta za tu transakciju. Uz takvu brzinu, nije čudno da banke imaju visoke kamate (barem više nego u ovoj alpskoj zemlji gdje trenutno živim).

MTB na nasipu
MTB na nasipu

Trčanje
Sa zakašnjenjem od približno 9 minuta sam krenuo s u utrku s Borisom I., koji je također zakasnio. Nakon približno 1,5 km ga ostavljam i trčim sam. Nedostaje mi grupa za “ganjanje” na trčanju, a pogotovo kasnije na biciklu.
Time: 0:16:34

MTB
Kao što sam već napisao, nedostaje mi grupa za “ganjanje”. Počinjem prestizati sporije natjecatelje, no nemam nikoga za vožnju u smjenama. Kasnije mi sporiji natjecatelji smetaju na uzbrdicama (da, ona dva mala uspona 🙂 ). Razočarano svjedočim da nema jezerca u šumi, ali nema ni očekivanog blata. Nastavljam vožnju prema otoku, te dostižem sve više sporijih natjecatelja. Prije (na CX ligi u Beču) sam vidio kako je to smetati iz perspektive onog koji smeta, a sada spoznajem istu situaciju iz perspektive bržeg natjecatelja.
Slijedeća izjava će biti posebno čudna. Otkaz zadnje disk kočnice me je usporavao, a ne ubrzao, kao što bi se očekivalo. Kočenje sam morao odrađivati prednjom kočnicom, pa sam zbog toga morao ranije početi usporavati. Ulazak u tranziciju je zato bio sporiji i oprezniji.
Time: 0:26:58

Drugo trčanje
Drugo trčanje

Trčanje
Brzo prolazim kroz tranziciju u kojoj je bilo puno navijača. Nastavljam sa zadnjim trčanjem i ne štedim se za sutrašnji polumaraton. Nije XD liga svaki dan. 🙂
Time: 0:04:17

Total time: 0:47:49
Avg HR: 152
Max HR: 164

Raspis:
Raspis

Rezultati:
Rezultati